In het kader van de tentoonstelling Wijvenwereld. Een verrassende kijk op vrouwen in de late middeleeuwen organiseert Museum Kasteel Wijchen voor zaterdag 11 maart een symposium. Toonaangevende sprekers uit binnen- en buitenland belichten de positie van de vrouw in de late middeleeuwen vanuit meerdere perspectieven.
De middeleeuwen was een donkere periode waarin geweld regeerde en mannen de samenleving domineerden. Vrouwen komen er amper aan te pas. De vraag is of dit beeld wel klopt. Middeleeuwse vrouwen hadden in de Lage Landen veel rechten: ze dreven handel, verkondigden hun mening en drukten wel degelijk hun wil door. Deze ‘wijven’, het middeleeuwse woord voor ‘vrouwen’, bevolkten de stad en het platteland. Hun positie verschilde minder van de hedendaagse vrouw dan gedacht. In het symposium belichten vier sprekers vanuit verschillende perspectieven hoe de positie van vrouwen in de late middeleeuwen eruitzag.
In de lezing Vrouwelijke spionnen, oorlog en politiek: een nieuwe blik op de late middeleeuwen
onderzoekt Jelle Haemers de sporen van vrouwen in oorlogen en politiek, naar aanleiding van een recent verschenen studie over vrouwelijke spionnen in de Vlaamse Opstand (1488-89).
Kunsthistoricus Rob Dückers laat aan de hand van fraaie handschriften, gerelateerd aan belangrijke vrouwen uit de leefwereld van de gebroeders Van Lymborch, zowel in hun nieuwe thuis in Frankrijk als hun geboortestreek in het hertogdom Gelre, zien dat vrouwen in de late middeleeuwen meer waren dan enkel het sieraad van de man.
Andrea Bardyn belicht de positie van vrouwen op kredietmarkten in de laatmiddeleeuwse steden aan de hand van het levensverhaal van Janne Schuts, een geldschieter uit het vijftiende-eeuwse Antwerpen, en duizenden transacties bewaard in stedelijke schepenregisters.
Tenslotte onderzoekt Chanelle Delameillieure in haar lezing hoe middeleeuwse huwelijkspartners, families en rechters toestemming en dwang definieerden en of vrije partnerkeuze een sociale realiteit was in de laatmiddeleeuwse Lage Landen.
Rob Dückers is directeur van Emerson College European Center, de Europese campus van de gelijknamige universiteit in Boston. Hoogleraar Jelle Haemers, Research Fellow Andrea Bardyn en gastdocent Chanelle Delameillieure zijn alle drie verbonden aan de KU Leuven en de auteurs van het boek Wijvenwereld .
Het symposium wordt gehouden op zaterdag 11 maart 2023 van 10.30 tot 17.00 uur. Prijs voor deelname is 60 euro, voor studenten 50 euro en voor vrienden en vrijwilligers Museum Kasteel Wijchen 40 euro. Inschrijven voor het symposium kan door via de website van het museum tickets te bestellen. De expositie is nog te zien tot en met 7 mei 2023.