BAKOE (ANP) - Na een week van onderhandelingen lijken landen op de klimaattop elkaar nog altijd in een houdgreep te houden. In Bakoe moeten afspraken worden gemaakt over een bedrag dat arme landen krijgen van rijke landen om te kunnen verduurzamen en gevolgen van klimaatverandering tegen te gaan. Er is nog altijd geen overeenstemming over de hoogte van het bedrag, wie dat gaat betalen en om wat voor financiering het gaat.
Rijke landen, waaronder de EU, willen nog geen bedrag voor het zogenoemde klimaatfinancieringsdoel noemen, omdat ze willen dat andere vermogende landen, zoals China, ook bijdragen. Tegelijkertijd trappen ontwikkelingslanden op de rem "want zij willen meer zekerheid dat ze financiële ondersteuning kunnen verwachten bij het herstellen van klimaatschade en de transities die ze moeten maken", aldus Hilde Stroot van Oxfam Novib. Ze vindt het terecht dat de ontwikkelingslanden deze zekerheid willen. "De vraag is waar nu beweging gaat plaatsvinden."
Stientje van Veldhoven, vicevoorzitter van het World Resources Institute, merkt dat deze klimaattop anders is dan voorgaande omdat het maar over één onderwerp gaat: geld. "Op dit moment is er nog geen grote doorbraak op dat punt." Het is bijvoorbeeld nog onduidelijk uit wat voor financiering het bedrag zal bestaan. Ontwikkelingslanden willen dat een groter deel van het bedrag een gift is van rijke landen, die sinds de industriële revolutie de meeste uitstoot hebben en daarmee de meeste verantwoordelijkheid dragen voor klimaatverandering. Rijke landen willen echter dat een groot deel van het bedrag ook kan bestaan uit leningen en private investeringen.
Volgens Van Veldhoven laten de berekeningen van het WRI duidelijk zien dat de VS, de EU en China de grootste uitstoters zijn. Ook andere landen in Azië en de Golfstaten stoten steeds meer uit en kunnen hun verantwoordelijkheid om daarvoor te betalen niet ontlopen. Momenteel hoeven deze landen nog niets verplicht bij te dragen aan klimaatfinanciering. Van Veldhoven ziet enige ruimte bij landen als China om hun ondersteuning uit te breiden. "Maar daar zullen rijke landen wel wat voor terug moeten geven. Als zij een laag bedrag op tafel leggen, zal dat geen 'goodwill' creëren."
Maandag nemen de politieke delegaties, zoals klimaatministers, de onderhandelingen over. Waarnemers verwachten dat er daarmee weer vaart komt in het onderhandelingsproces.