Zuid-Korea wil team naar Oekraïne sturen om komst Noord-Koreanen

30 okt , 7:54 Buitenland
anp301024065 1
ANP
SEOUL (ANP/RTR) - Zuid-Korea wil een team naar Oekraïne sturen om de verwachte inzet van Noord-Koreaanse troepen daar in de gaten te houden. Dat meldt het kantoor van de Zuid-Koreaanse president, die ook stelt dat naar schatting al 11.000 Noord-Koreaanse militairen naar Rusland zijn gestuurd. Ongeveer 3000 zouden zich al in de buurt van het front bevinden.
De inzet van Noord-Koreaanse troepen aan Russische zijde wordt door Zuid-Korea en bondgenoten van Oekraïne bezorgd gevolgd. De Zuid-Koreaanse militaire inlichtingendienst houdt er rekening mee dat alvast Noord-Koreaanse eenheden vooruit zijn gestuurd naar het front, bericht het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap. Hard bewijs daarvoor ontbreekt vooralsnog en ook berichten dat er al Noord-Koreanen zijn gesneuveld konden niet worden bevestigd.
De dienst denkt dat Noord-Korea in ruil voor de steun aan bondgenoot Rusland onder meer hulp wil bij het moderniseren van het eigen conventionele wapenarsenaal. De dictatuur van leider Kim Jong-un zou ondertussen ook voorbereidingen hebben getroffen voor een test op een nucleaire locatie en vermoedelijk ook voor het testen van een langeafstandsraket. Die zou dan rond de Amerikaanse presidentsverkiezingen afgevuurd kunnen worden. Overigens is een Noord-Koreaanse minister momenteel in Rusland voor 'strategisch overleg'.
Oorlog in Korea
Noord- en Zuid-Korea zijn officieel nog altijd in oorlog. In de jaren 50, in de nadagen van de Tweede Wereldoorlog woedde er een burgeroorlog op het Koreaanse schiereiland. Daarbij werd het land met een wapenstilstand in tweeën gesplitst met in het noorden de communisten, gesteund door Rusland, en in het zuiden gesteund door de Amerikanen. Korte tijd geleden leken de spanningen weer wat bekoeld door beide landen, maar sinds de oorlog in Oekraïne is de haat jegens elkaar weer opgelaaid. Meerdere keren werden er al spionage materiaal van beide kanten de grens over gestuurd en ook militairen die de grens overstaken naar de vijand doet de situatie niet veel goeds.