Europese coronakaart aangepast: vijf provincies op hoogste niveau

Foto: ANP

Niet acht, maar vijf Nederlandse provincies staan op het hoogste waarschuwingsniveau op de kaart van coronagevallen in Europa. Gezondheidsdienst ECDC, dat de kaart wekelijks maakt, heeft het overzicht vrijdag aangepast omdat het verkeerde informatie had gebruikt. De Nederlandse cijfers vielen daardoor donderdag te hoog uit.

Limburg, Gelderland, Overijssel, Zeeland en Utrecht staan ook na vrijdag op donkerrood, de hoogste waarschuwingskleur die het ECDC heeft. Vorige week waren die provincies rood. Zuid-Holland, Friesland en Flevoland gingen donderdag van rood naar donkerrood, maar staan nu weer op rood. Noord-Holland, Noord-Brabant, Drenthe en Groningen zijn en blijven rood.

Eind juli kwamen voor het laatst provincies op het hoogste waarschuwingsniveau te staan. Begin oktober was Nederland helemaal oranje, het een na laagste niveau.

Het ECDC maakt de Europese coronakaart op basis van het aantal en het percentage positieve tests in de twee vorige kalenderweken. Voor de huidige kaart is dat de periode van 18 tot en met 31 oktober. De kaart heeft vier kleuren. Van laag naar hoog zijn dat groen, oranje, rood en donkerrood. Landen kunnen op basis van de kaart besluiten om de regels voor reizigers uit andere landen aan te scherpen. Zo zou Duitsland Nederland kunnen aanmerken als ‘Hochrisikogebiet’. Als dat gebeurt, moeten mensen die in Nederland zijn geweest al voor vertrek hun komst online melden bij de Duitse overheid. Ook moeten ze aantonen dat ze gevaccineerd zijn tegen het coronavirus, dat ze onlangs negatief getest zijn, of dat ze net hersteld zijn van een besmetting.

De kaart voor de rest van Europa is vrijdag niet aangepast. België, Ierland, Slowakije, Slovenië, Kroatië, Roemenië, Bulgarije, Estland, Letland en Litouwen zijn helemaal donkerrood. In landen als Polen, Tsjechië, Hongarije, Oostenrijk en Zweden gaan de waarschuwingskleuren omhoog. In Italië, Frankrijk en Portugal is de situatie vooralsnog het gunstigst.