Vanaf 2025 worden Europese bedrijven geconfronteerd met strengere eisen rondom transparantie in hun toeleveringsketens. Nieuwe regelgeving zoals de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) en het Digital Product Passport (DPP) dwingt bedrijven om uitgebreide rapportages op te stellen over duurzaamheid, herkomst van grondstoffen en de recycleerbaarheid van producten. Hoewel deze veranderingen een stap vooruit betekenen op het gebied van duurzaamheid en transparantie, brengen ze ook nieuwe uitdagingen met zich mee, met name voor mkb-bedrijven. Nieuws.nl
sprak met Niels van den Bergh, CEO van mintBlue, over hoe deze nieuwe verplichtingen de manier waarop bedrijven data beheren veranderen, en welke rol technologie hierin kan spelen. De impact van regelgeving op mkb-bedrijven
De CSRD- en DPP-regelgeving verplichten bedrijven om uitgebreid inzicht te bieden in hun duurzaamheidsprestaties. Voor grote bedrijven gaat deze verplichting al in 2024 in, terwijl mkb’s vanaf 2026 aan de beurt zijn. Toch is het volgens Van den Bergh essentieel dat kleinere bedrijven al in 2025 beginnen met het voorbereiden van hun processen.
“Grote bedrijven, die nu al aan de regelgeving moeten voldoen, eisen steeds vaker meer transparantie van hun leveranciers,” legt hij uit. “Dat betekent dat mkb-bedrijven al eerder moeten schakelen, anders lopen ze het risico om klanten te verliezen of in een tijdnood te komen. Wachten is simpelweg geen optie.”
De grootste uitdagingen? Het verzamelen van de juiste gegevens, de hoge kosten van het opzetten van nieuwe systemen, en de afhankelijkheid van transparantie van leveranciers. “Veel mkb'ers weten niet eens waar ze moeten beginnen,” aldus Van den Bergh.
"2025 is hét moment voor mkb-bedrijven om in actie te komen en transparantie niet alleen als verplichting, maar ook als kans te omarmen.Door technologie slim in te zetten, wordt compliance niet alleen eenvoudiger, maar ook een fundament voor vertrouwen en groei,”
Blockchain als oplossing voor databeheer
Volgens
mintBlue kan blockchain, of breder, zoals Van den Bergh het liever noemt, gedecentraliseerde technologie, een oplossing bieden. “Gedecentraliseerde technologieën zoals blockchain en ‘verifiable credentials’ maken het mogelijk om gegevens onveranderlijk en veilig vast te leggen en te delen.. Het biedt bedrijven de mogelijkheid om bijvoorbeeld eenvoudig inzicht te geven in de herkomst van hun grondstoffen of de milieubelasting van productieprocessen,” legt hij uit.
Het voordeel van deze technologie ligt in de betrouwbaarheid en transparantie van data, zonder afhankelijk te zijn van dure of complexe controlesystemen. Daarnaast kan het operationele kosten verlagen door processen te automatiseren en data direct te delen met leveranciers en partners. “Geen dubbele audits of onnodige consultancy kosten meer,” benadrukt Van den Bergh.
Een belangrijke innovatie van mintBlue is het “stopcontactdoos”-model, dat uiteenlopende datastromen – van Excel-sheets tot boekhoudsoftware en PDF’s – harmoniseert. “Zie het als een stekkerdoos die verschillende aansluitingen ondersteunt en ze moeiteloos met elkaar laat communiceren. Zo maken we compliance eenvoudig en efficiënt,” zegt Van den Bergh.
Samenwerken met consultants en compliance-experts
Hoewel mintBlue technologie biedt die processen stroomlijnt, ziet het bedrijf consultants en compliance adviseurs niet als concurrenten, maar als waardevolle partners. “Onze technologie kan hun werk makkelijker maken,” zegt Van den Bergh. “Door data te harmoniseren en toegankelijk te maken, kunnen zij zich richten op strategisch advies en begeleiding.”
Van verplichting naar strategisch voordeel
Regelgeving zoals de CSRD wordt vaak gezien als een last, maar volgens Van den Bergh kunnen bedrijven het ook als een kans zien. Transparantie en duurzaamheid kunnen namelijk een concurrentievoordeel bieden.
“Neem een voorbeeld uit de mode-industrie,” zegt hij. “Stel, je verkoopt spijkerbroeken en je kunt met data aantonen hoe duurzaam je productieproces is. Je kunt zelfs producten traceren, terugkopen en als vintage doorverkopen. Dat creëert nieuwe verdienmodellen.”
Bovendien versterkt naleving het vertrouwen van klanten, investeerders en partners. Transparantie wordt steeds meer een marketingtool, maar dan wel gebaseerd op feiten. MintBlue noemt dit “Story Proofing”: bedrijven ondersteunen hun duurzaamheidsclaims met harde data.
De toekomst van gedecentraliseerde technologie
Van den Bergh ziet een grote rol weggelegd voor gedecentraliseerde technologieën zoals blockchain in de toekomst van gegevensbeheer. “Deze technologieën maken systemen veiliger, transparanter en minder afhankelijk van centrale partijen. "Ze bieden bedrijven niet alleen een manier om compliant te blijven, maar ook om efficiënter te opereren en nieuwe kansen te benutten,” zegt hij.
Met de integratie van innovaties zoals kunstmatige intelligentie en Internet of Things (IoT) wordt het potentieel van deze technologie alleen maar groter. Bedrijven die nu investeren in compliance en transparantie, hebben niet alleen een voorsprong bij het voldoen aan de wetgeving, maar positioneren zich ook strategisch voor de toekomst.
De tijd om te handelen is nu
De nieuwe regelgeving vormt zonder twijfel een uitdaging, maar bedrijven zoals mintBlue laten zien dat technologie een sleutelrol kan spelen bij het omzetten van deze verplichtingen in strategische voordelen. Voor mkb-bedrijven betekent dit dat 2025 hét moment is om in actie te komen en transparantie niet alleen als verplichting, maar ook als kans te omarmen.
“Door technologie slim in te zetten, wordt compliance niet alleen eenvoudiger, maar ook een fundament voor vertrouwen en groei,” besluit Van den Bergh.
#mintblue
#nieuwsnl