130 medewerkers KLM aan de slag bij dochter Cityhopper

31 dec 2020, 14:59 Zakelijk
130 medewerkers klm aan de slag bij dochter cityhopper
ANP

Ongeveer 130 fulltime cabinemedewerkers van KLM kunnen door detachering bij de kleinere dochteronderneming KLM Cityhopper (afgekort KLC) voorlopig toch een jaar of langer aan het werk blijven. Dat meldt cabinevakbond VNC, die zegt dat hiermee een deel van de door de coronacrisis aangekondigde gedwongen ontslagen worden voorkomen.

Inmiddels zijn van de 5500 fulltime cabinemedewerkers ongeveer 1000 medewerkers vertrokken via vrijwillige vertrekregelingen en konden al 200 mensen naar KLC, aldus de cabinebond. In het nieuwe jaar wordt na een doorberekening definitief bekend hoeveel cabinemedewerkers een baan kunnen behouden.

Er blijft waarschijnlijk nog wel wat personeel over dat alsnog gedwongen zal moeten vertrekken, denkt de bond, maar "het grootste gedeelte daarvan is nu weggewerkt", zegt VNC-bestuurder Chris van Elswijk.

Eerder al maakte de bond afspraken met KLM dat als de luchtvaartmaatschappij personeel nodig zou hebben voor de goedkopere tak KLC, er daar KLM-cabinemedewerkers gedetacheerd zouden worden voor een periode van 1 tot 3 jaar. Ook waren er afspraken gemaakt dat boventallig personeel langer begeleiding naar nieuw werk krijgt dan eerder afgesproken en kwam KLM personeel tegemoet met een betere minimumvergoeding voor mensen die relatief kort in dienst zijn.

Van de 33.000 KLM-medewerkers is ongeveer een derde cabinepersoneel. In juli kondigde de luchtvaartmaatschappij aan dat er 4500 tot 5000 banen zouden verdwijnen door de reorganisatie vanwege de coronacrisis. Ook sloot KLM verder banenverlies niet uit.

In november waren alle luchtvaartvakbonden het eens over de voorwaarden die bij de 3,4 miljard euro crisissteun van de overheid voor de luchtvaartmaatschappij hoort. KLM moet gedurende de looptijd van de steun, tot 2025, de lonen matigen en de kosten moeten structureel met 15 procent omlaag.