EU wil dat VS sancties tegen Rusland afzwakt

Foto: ANP

Verschillende Europese landen proberen de Verenigde Staten ervan te overtuigen de sancties die twee weken geleden werden getroffen tegen Rusland, af te zwakken. Met name de maatregelen tegen aluminiumproducent Rusal dreigen ook de Europese economie hard te treffen. Dat schrijft de Britse krant Financial Times zaterdag.

De VS kondigden op 6 april nieuwe sancties aan tegen zeven Russische oligarchen en een tiental prominente Russische bedrijven. Washington verdedigt de strenge maatregelen door te verwijzen naar de Russische cyberactiviteiten en andere vormen van inmenging in het Westen.

Vooral de sancties tegen Rusal, de grootste aluminiumproducent ter wereld buiten China, misten hun impact niet; het bedrijf kelderde op de beurs en wereldwijd steeg de prijs van aluminium flink.

Europa trekt nu aan de noodrem. Frankrijk, Duitsland, Groot-Brittannië en Italië willen in Washington een gezamenlijk pleidooi houden om de sancties af te zwakken. ,,De bevoorrading van aluminium is aan het haperen en brengt de hele keten in een zodanig groot gevaar dat verschillende grote productiesites met sluiting bedreigd worden,” zeggen de landen.

Het is ook niet denkbeeldig dat bedrijven waar veel aluminium wordt verwerkt, zoals Airbus, BMW en Volkswagen, hun productie zullen moeten terugschroeven. ,,Er bestaat een risico op flessenhalzen bij de aanvoer van aluminium en op prijsstijgingen”, waarschuwde de Duitse sectororganisatie WV Metalle deze week nog. De situatie vraagt ,,een snelle politieke oplossing en uitzonderingen voor Europese importeurs.”

De komende week brengt zowel de Duitse bondskanselier Angela Merkel als de Franse president Emmanuel Macron een bezoek aan de Amerikaanse president Donald Trump. De ontmoetingen zijn in het kader van de diplomatieke inspanningen om de stroeve trans-Atlantische relaties te verbeteren.

De sancties tegen Rusland – ook Europa wees onlangs nog diplomaten uit – zullen daarbij ongetwijfeld ter sprake komen.