Rustige handelsdag op Europese beurzen

Foto: ANP

De Europese beurzen lieten maandag weinig beweging zien. Beleggers deden het rustig aan op de laatste dag van april. Wel zorgde fusie- en overnamenieuws voor enige reuring. Op veel beurzen, zoals die van Amsterdam, Parijs en Frankfurt, is sprake van een verkorte handelsweek aangezien ze dinsdag 1 mei gesloten zijn in verband met de Dag van de Arbeid.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur 0,1 procent in de min op 554,61 punten. De hoofdindex stevent desondanks af op een maandwinst van zo’n 4,7 procent. De MidKap daalde ook 0,1 procent, tot 775,96 punten. De beurzen in Parijs en Frankfurt stegen 0,2 procent, Londen klom 0,5 procent.

Op de lokale markt raakte Curetis 8 procent kwijt na publicatie van de jaarcijfers. Het in Amsterdam genoteerde Duitse biotechnologiebedrijf leed afgelopen boekjaar meer verlies en zag de omzet dalen.

Bij de hoofdfondsen zakte supermarktconcern Ahold Delhaize 0,6 procent na een adviesverlaging door Jefferies. Grootste stijger was levensmiddelenbedrijf Unilever met een winst van 1,1 procent.

Op het Damrak noteerden ook veel bedrijven ex-dividend. De aandelen van onder meer AkzoNobel, Besi, GrandVision en Flow Traders geven geen recht meer op het dividend over de voorafgaande periode.

In Londen maakte Sainsbury een koerssprong van 15 procent. De Britse supermarkt slaat in het thuisland de handen ineen met Walmart-dochter Asda. Het fusiebedrijf stoot branchegenoot Tesco (min 1,1 procent) van de troon als het gaat om de grootste supermarkt van het Verenigd Koninkrijk gelet op marktaandeel. Sainsburry en Asda zijn momenteel na Tesco de nummers twee en drie.

WPP steeg bijna 8 procent. Het grootste reclamebureau ter wereld presteerde in het eerste kwartaal beter dan verwacht. Het was de eerste bedrijfsupdate van WPP na het vertrek van oprichter en topman Martin Sorrell.

Deutsche Telekom won 0,8 procent in Frankfurt. De Amerikaanse telecomprovider T-Mobile US, een onderdeel van het Duitse telecombedrijf, neemt zijn branchegenoot Sprint over. Onlangs kwamen al geruchten naar buiten dat de bedrijven weer in gesprek waren over een samensmelting.

De euro was 1,2102 dollar waard, tegen 1,2104 dollar op vrijdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 1 procent tot 67,44 dollar. Brentolie werd 1,1 procent goedkoper, op 73,85 dollar per vat.