Winstdag voor Amsterdamse beurs

Foto: ANP

De aandelenbeurs in Amsterdam is dinsdag met winst gesloten, net als de meeste beurzen elders in Europa. De zorgen over het handelsconflict tussen de Verenigde Staten en China verdwenen iets naar de achtergrond. Op het Damrak was verzekeraar Aegon in trek dankzij een financiële meevaller en maakte bodemonderzoeker Fugro het onverwachte vertrek van zijn topman bekend.

De AEX-index op Beursplein 5 eindigde 0,8 procent hoger op 552,64 punten. De MidKap zakte 0,1 procent tot 783,81 punten. De hoofdgraadmeters in Frankfurt en Parijs stegen tot 0,2 procent, Londen won 0,7 procent.

Aegon ging aan kop bij de hoofdfondsen met een plus van 4 procent. De verzekeraar verwacht door het samenvoegen van twee Amerikaanse entiteiten ongeveer 1 miljard dollar te besparen. Volgens analisten van KBC Securities krijgt Aegon door de meevaller meer ruimte voor overnames. Grootste daler in de AEX was verlichtingsbedrijf Signify met een min van 5 procent.

Fugro daalde 1,4 procent in de MidKap na het vertrek van topman Øystein Løseth. Volgens het bedrijf stapt de topman om persoonlijke redenen zelf op. De Noor had pas sinds eind april de leiding bij de onderneming. Løseth wordt per 1 oktober opgevolgd door Mark Heine, die al jaren bij Fugro werkt.

Verder toonde navigatiebedrijf TomTom (plus 3,3 procent) wat herstel na de recente zware koersverliezen. Maaltijdbezorger Takeaway.com verloor 3,9 procent. De Amerikaanse webwinkel Amazon praat volgens de Britse krant Daily Telegraph met de in Londen gevestigde maaltijdbezorger Deliveroo over een overname. Eerder werd al gemeld dat maaltijdbezorger Uber Eats ook interesse heeft in Deliveroo.

Bij de kleinere bedrijven kelderde beddenverkoper Beter Bed bijna 8 procent na een verkoopadvies door ING.

De Britse retailer Next won 7,6 procent in Londen na een verhoging van de winstverwachting. Grondstoffenhandelaar Glencore breidde zijn aandeleninkoopprogramma met 1 miljard dollar uit en kreeg er 3,5 procent bij. Autofabrikant BMW leverde 5,4 procent in op de beurs in Frankfurt na een winstwaarschuwing.

De euro was 1,1769 dollar waard, tegen 1,1766 dollar een dag eerder. De olieprijzen gingen verder omhoog na de opmars op maandag. De prijs van een vat Amerikaanse olie klom 0,2 procent tot 72,24 dollar. Brentolie steeg 0,8 procent tot 82,03 dollar per vat.