Rutte schuift opnieuw aan bij pensioenoverleg

Foto: ANP

Minister-president Mark Rutte schuift woensdagmiddag voor de tweede keer deze week aan bij het pensioenoverleg tussen werkgevers en werknemers op het ministerie van Sociale Zaken in Den Haag. Dat melden bronnen aan het Binnenhof. De onderhandelingen zouden in een slotfase zitten.

Maandagavond was Rutte ook al bij het pensioenoverleg, net als minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken. Dat Rutte zich intensief met het overleg bemoeit, geeft aan dat het in een cruciale fase zit.

Woensdagavond is er tevens een bijeenkomst van het ledenparlement van FNV. De vakbond praat de eigen achterban dan bij over de voortgang in het pensioenoverleg. Volgens een zegsman van FNV gaat het om een bijpraatsessie, zoals die in dit dossier vaker plaatsvinden. Er worden nog geen knopen doorgehakt. Als er uiteindelijk een pensioenakkoord komt, dan zal het ledenparlement van FNV hierover stemmen.

De stijging van de pensioenleeftijd is een van de pijnpunten waarover nog overeenstemming moet worden bereikt. Ook over de compensatie voor mensen die overgaan van het oude naar het nieuwe pensioenstelsel bakkeleien de partijen nog.

Het kabinet is de werkgevers en vakbonden op een paar punten tegemoet gekomen. Zo is het bereid de pensioenleeftijd minder snel te laten stijgen. Ook wil het kabinet het deeltijdpensioen aantrekkelijker maken.