AEX levert openingswinst in

Foto: ANP

De Amsterdamse aandelenbeurs leverde donderdag de openingswinst weer in. Op de andere Europese beurzen bleven de koersuitslagen ook beperkt na het sterke herstel in de afgelopen twee dagen. Beleggers hielden de ontwikkelingen rond de brexit en de Italiaanse begrotingsplannen in de gaten. Ook wordt uitgekeken naar het rentebesluit van de Europese Centrale Bank (ECB) later op de dag.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 0,2 procent in de min op 508,80 punten. De MidKap daalde 0,4 procent tot 666,53 punten. De beurzen in Parijs en Frankfurt bleven vrijwel vlak. Londen won 0,1 procent. De Britse premier Theresa May overleefde woensdag een motie van wantrouwen van haar eigen Conservatieve partij.

De hoofdindex in Milaan won 1 procent. De Italiaanse premier Giuseppe Conte is bereid om het begrotingstekort volgend jaar lager te laten uitvallen dan aanvankelijk gemeld. In plaats van een tekort van 2,4 procent van het Italiaanse bruto binnenlands product (bbp) stelt Conte nu een tekort voor van 2,04 procent aan Brussel.

Grootste daler bij de hoofdfondsen op het Damrak was chipmachinemaker ASML met een verlies van 1,2 procent. ING was de sterkste stijger met een winst van 2,5 procent. In de MidKap stond metalenspecialist AMG onderaan met een min van 1,7 procent. Koploper was beursintermediair Flow Traders met een plus van 0,8 procent.

Bij de kleinere bedrijven dikte Sif 4,4 procent aan. De funderingsspecialist heeft een opdracht gekregen van Dredging International. Curetis klom 6,9 procent. De biotechnoloog gaat nieuwe commerciële stappen zetten in de VS.

Het Duitse reisconcern TUI steeg 6 procent dankzij een flinke winst in het afgelopen boekjaar. Het Duitse groothandelsbedrijf Metro kelderde 9 procent na een winstwaarschuwing. In Madrid won Telefónica 2,1 procent. De activistische investeerder Elliott Management heeft volgens de nieuwssite El Confidencial recent overwogen om een belang te nemen in het Spaanse telecombedrijf.

De euro was 1,1370 dollar waard, tegen 1,1360 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,1 procent meer op 51,18 dollar. De prijs van Brentolie steeg 0,1 procent tot 60,22 dollar per vat.