Wisselend beeld op Wall Street

Foto: ANP

De aandelenbeurzen in New York zijn donderdag wisselend de dag uitgegaan. Beleggers op Wall Street maken zich nog altijd zorgen om het handelsconflict tussen de Verenigde Staten en China, maar zien ook hoopvolle signalen. Verder kauwden ze op het rentebesluit van de Europese Centrale Bank (ECB).

De toonaangevende Dow-Jonesindex sloot 0,3 procent hoger op 24.597,38 punten. De brede S&P 500 eindigde vrijwel vlak op 2650,54 punten en techbeurs Nasdaq leverde 0,4 procent in tot 7070,34 punten.

De ECB hield de rente zoals verwacht onveranderd en bevestigde dat het opkoopprogramma voor obligaties eind dit jaar afloopt. ECB-president Mario Draghi verlaagde in een toelichting op het rentebesluit bovendien de inflatieraming voor volgend jaar.

Apple steeg 1,1 procent. Het technologieconcern is van plan voor 1 miljard dollar een nieuwe campus te bouwen in het Texaanse Austin. Ook in andere steden als Seattle, San Diego, Pittsburgh en New York breidt Apple uit. Apple had al eerder aangekondigd in de VS te willen investeren.

Chipbedrijf Qualcomm (plus 0,6 procent) wil naar verluidt dat het verkoopverbod op smartphones van Apple in China wordt uitgebreid met de nieuwste modellen iPhone. Qualcomm beschuldigt Apple ervan zijn technologie te gebruiken zonder daar genoeg voor te betalen. Apple beschuldigt Qualcomm op haar beurt van het eisen van te veel geld voor licenties.

General Electric (GE) maakte een koerssprong van 7,3 procent na een adviesverhoging van JPMorgan Chase. Delta Air Lines kwam met een winstverwachting voor 2019. Het aandeel verloor bijna 5 procent.

Bij maker van elektrische auto’s Tesla (plus 2,8 procent) vertrok weer een bestuurder. Koffieketen Starbucks (plus 1,2 procent) hield een investeerdersdag en kondigde onder meer aan tot 2020 zo’n 25 miljard dollar terug te willen geven aan de aandeelhouders.

De euro was 1,1362 dollar waard, tegen 1,1356 dollar bij het slot van de Europese beurzen. Een vat Amerikaanse olie kostte 4 procent meer op 53,20 dollar. De prijs van Brentolie steeg 3 procent tot 61,95 dollar per vat.