BinckBank lichtpunt op rode beursdag

Foto: ANP

De Europese aandelenbeurzen zijn de week flink lager begonnen. Onder meer zorgen over een vertraging van de wereldwijde economische groei drukten op het sentiment. Een winstalarm van het Britse Asos zette vooral webwinkels in het rood. Op het Damrak was BinckBank een uitblinker na een overnamebod op de onlinebroker.

De AEX-index op Beursplein 5 sloot 1,3 procent lager op 500,08 punten. De MidKap verloor 1,6 procent tot 650,40 punten. De beursgraadmeters in Frankfurt, Londen en Parijs verloren tot 1,1 procent.

BinckBank was een positieve uitschieter op de overwegend rode Amsterdamse beurs. De beursintermediair maakte een koerssprong van meer dan 30 procent bij de kleinere bedrijven na een akkoord over een overname door het Deense Saxo Bank. BinckBank raadt zijn aandeelhouders aan akkoord te gaan met de deal. Saxo wil 6,35 euro per aandeel, inclusief dividend, betalen voor BinckBank. Daarmee wordt het bedrijf gewaardeerd op 424 miljoen euro.

Grootste verliezer bij de hoofdfondsen was ING, met een min van 3 procent. Industrieel toeleverancier Aalberts Industries voerde de stijgers aan met een winst van 1,6 procent. In de MidKap stond metalenspecialist AMG onderaan met een verlies van 4,5 procent.

ForFarmers leverde 3 procent in na een handelsupdate. Het veevoerbedrijf verwacht dat in heel 2018 het onderliggende bedrijfsresultaat een ,,geringe” daling zal laten zien. Het bedrijf heeft dit jaar veel last gehad van de extreme hitte in juli en augustus.

De Engelse webwinkel Asos gaf een winstalarm en maakte een koersval van 37,6 procent. Ook andere onlineverkopers werden meegesleurd naar beneden. Boohoo zakte 13,7 procent en Zalando raakte 11,6 procent kwijt. In Stockholm daalde Hennes & Mauritz (H&M) 8,5 procent na een handelsupdate van de Zweedse kledingverkoper.

De euro noteerde op 1,1338 dollar, tegen 1,1298 dollar op vrijdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 2,2 procent tot 50,07 dollar. Brentolie kostte 1,1 procent minder op 59,66 dollar per vat.