Flinke minnen op Europese beurzen

Foto: ANP

De Europese aandelenbeurzen zijn donderdag flink lager gesloten. Het omzetalarm van Apple door de tegenvallende Chinese economie drukte op het sentiment. Ook het uitblijven van een akkoord om de shutdown in de Verenigde Staten te beëindigen, zorgde voor een mineurstemming op de beursvloeren.

De AEX-index op Beursplein 5 sloot 1,3 procent lager op 480,41 punten. De MidKap verloor 1,8 procent tot 641,23 punten. De beursgraadmeters in Londen, Parijs en Frankfurt gingen tot 1,7 procent achteruit.

Apple stelde zijn omzetverwachting naar beneden bij, vooral door een zwakker dan verwachte vraag naar iPhones in China. Volgens topman Tim Cook zwakt de economische groei in China sterker af dan voorzien. Ook hebben de toenemende handelsspanningen tussen China en de VS een negatief effect. Het aandeel Apple ging fors onderuit in New York.

Technologiebedrijven en Europese toeleveranciers aan de iPhone-maker kregen ook rake klappen. Bij de hoofdfondsen op het Damrak verloor chipmachinemaker ASML 4,2 procent. De chipbedrijven Besi en ASMI stonden onderaan de MidKap met verliezen van 6,4 en 6,1 procent. In Frankfurt zakte Dialog Semiconductor bijna 10 procent en in Zürich kelderde AMS 23,2 procent. STMicroelectronics raakte in Parijs haast 12 procent kwijt.

Uitzender Randstad was de grootste daler in de AEX met een verlies van 6,8 procent na een adviesverlaging door Credit Suisse. Ook het advies voor de Zwitserse concurrent Adecco (min 5,2 procent) werd teruggeschroefd. Telecombedrijf KPN was de sterkste stijger met een winst van 0,9 procent. Koploper in de MidKap was baggeraar en maritiem dienstverlener Boskalis met een plus van 1,5 procent.

In Londen klom Next ruim 4 procent. Beleggers reageerden enthousiast op de sterke kerstverkopen van de Britse retailer.

De euro was 1,1397 dollar waard, tegen 1,1356 dollar op woensdag. De olieprijzen stegen opnieuw. Een vat Amerikaanse olie werd 0,6 procent duurder op 46,81 dollar. Brentolie steeg 1 procent in prijs tot 55,43 dollar per vat.