AEX stijgt na afwijzing brexitdeal

Foto: ANP

De Amsterdamse aandelenbeurs ging woensdag licht vooruit. Ook de meeste andere Europese beurzen lieten kleine winsten zien, na de hogere slotstanden op Wall Street. Beleggers hielden vooral de politieke ontwikkelingen in het Verenigd Koninkrijk in de gaten, na de afwijzing van de brexitdeal van de Britse premier Theresa May.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 0,3 procent in de plus op 499,77 punten. De MidKap won een fractie tot 682,15 punten. De beursgraadmeters in Parijs en Frankfurt stegen tot 0,4 procent.

De Londense FTSE daalde 0,1 procent. Theresa May leed dinsdagavond een grote nederlaag bij de stemming in het Britse parlement over de brexitdeal. Labour, de grootste Britse oppositiepartij, heeft een motie van wantrouwen tegen de premier en haar kabinet ingediend. Daar wordt woensdag over gestemd.

Grootste stijger bij de hoofdfondsen was ING met een winst van 2 procent, na een adviesverhoging door Société Générale. Informatieleverancier Wolters Kluwer sloot de rij met een verlies van 0,7 procent.

In de MidKap kampte navigatiebedrijf TomTom (min 4,7 procent) met een adviesverlaging door Kepler Cheuvreux. SBM Offshore had last van een adviesverlaging door Morgan Stanley. De maritiem oliedienstverlener verloor ruim 2 procent. Op de lokale markt daalde de uitbater van skihallen SnowWorld 1,7 procent na een handelsupdate.

In Parijs won Renault 0,6 procent. Volgens persbureau Reuters wil de Franse overheid, een grootaandeelhouder in Renault, dat de autobouwer zich ook ontdoet van de gevallen topman Carlos Ghosn. Ghosn zit al sinds half november in de cel in Japan op verdenking van belastingfraude als oud-baas van Nissan, waar hij eveneens de scepter zwaaide.

Levensmiddelenconcern Reckitt Beckiser zakte 1,9 procent in Londen na aankondiging van het vertrek van topman Rakesh Kapoor. Het Britse uitgeefconcern Pearson verloor 5,8 procent na een tegenvallend handelsbericht.

De euro was 1,1413 dollar waard, tegen 1,1385 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd een fractie duurder op 52,12 dollar. Brentolie klom 0,1 procent in prijs tot 60,71 dollar per vat.