AEX licht lager in afwachtende handel

Foto: ANP

De Amsterdamse aandelenbeurs stond maandag licht in het rood. Ook de andere Europese beurzen deden aan het begin van de drukke beursweek overwegend een stapje terug. Beleggers reageerden onder meer op de tijdelijke opheffing van de shutdown in de Verenigde Staten. Verder werd uitgekeken naar de stroom van jaarcijfers, die later deze week naar buiten komen.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 0,4 procent in de min op 512,97 punten. De MidKap won een fractie tot 724,49 punten. Parijs, Londen en Frankfurt verloren tot 0,6 procent.

Grootste daler bij de hoofdfondsen was olie- en gasconcern Shell met een verlies van 1,1 procent. Biotechnologiebedrijf Galapagos voerde de stijgers aan met een winst van 1,3 procent. In de MidKap sloot kunstmestproducent OCI de rij met een min van 1,3 procent. Technologiegroep TKH ging aan kop met een plus van 1,7 procent.

Bij de kleinere bedrijven klom Basic-Fit 3,7 procent na een koopadvies van Citi. Volgens de analisten kan de fitnessketen nog lang blijven doorgroeien in Frankrijk en Spanje.

Avantium maakte een koerssprong van meer dan 9 procent. Het chemiebedrijf is weer volledig eigenaar van Synvina. Voormalig partner BASF is uitgekocht en er is een nieuwe directeur aangesteld. Eind vorig jaar stapte BASF uit het samenwerkingsverband vanwege meningsverschillen over investeringscriteria.

In Londen wonnen Marks & Spencer (M&S) en Ocado 1,8 en 3,3 procent, na mediaberichten over een mogelijke overname van online supermarkt Ocado door M&S. Tesco daalde 0,5 procent. De Britse supermarktketen schrapt volgens de krant Mail on Sunday 15.000 banen in Groot-Brittannië. Het zou daarmee een veel grotere ingreep zijn dan waar eerder op werd gespeculeerd.

Groente- en fruitconcern Greenyard kelderde ruim 23 procent in Brussel, na een nieuwe winstwaarschuwing en het overwegen van een kapitaalverhoging. Deutsche Bank klom ruim 1 procent in Frankfurt. Volgens bronnen heeft de Duitse bank zich verzekerd van een extra investering uit Qatar.

De euro noteerde 1,1390 dollar, tegen 1,1407 dollar op vrijdag. Een vat Amerikaanse olie zakte 1,5 procent tot 52,88 dollar. Brentolie werd 1,4 procent goedkoper op 60,77 dollar per vat.