Wall Street gemengd het weekend in

Foto: ANP

De Amerikaanse aandelenbeurzen zijn vrijdag gemengd het weekend in gegaan. Beleggers reageerden onder meer op teleurstellende resultaten van webwinkelreus Amazon. Ook verwerkte Wall Street het maandelijkse banenrapport van de Amerikaanse overheid.

De Dow-Jonesindex in New York sloot 0,3 procent hoger op 25.063,89 punten. De brede S&P 500 steeg 0,1 procent tot 2706,53 punten en technologiebeurs Nasdaq leverde 0,3 procent in op 7263,87 punten.

Amazon ging 5,4 procent omlaag. Het concern boekte in het belangrijke vierde kwartaal een 20 procent hogere omzet op 72,4 miljard dollar met een recordwinst van 3 miljard dollar. Wel viel de omzetverwachting voor het eerste kwartaal lager uit dan verwacht en spelen er zorgen bij beleggers over de stijgende kosten.

Het Amerikaanse banenrapport wordt altijd scherp in de gaten gehouden omdat de cijfers van invloed kunnen zijn op het rentebeleid van de Federal Reserve. De werkgelegenheid in de Verenigde Staten is in januari veel sterker toegenomen dan kenners hadden verwacht. Daarentegen werd de banengroei van december juist flink naar beneden bijgesteld.

Een ander groot bedrijf dat de boeken opende was Honeywell. Het industrieconcern zag de winst sterk toenemen en noteerde op de beurs een plus van 0,8 procent. Farmaceut Merck en zorgverzekeraar Cigna eindigden na cijfers respectievelijk bijna 3 procent hoger en een kleine 3 procent lager. Cyberbeveiligingsbedrijf Symantec presteerde duidelijk beter dan verwacht en won 9 procent.

Bij olie- en gasconcern ExxonMobil werd geprofiteerd van de stijgende olieprijzen. Het aandeel kreeg er bijna 4 procent aan beurswaarde bij. Branchegenoot Chevron kondigde bij zijn cijfers een aandeleninkoopprogramma aan ter waarde van 25 miljard dollar en werd ruim 3 procent hoger gezet.

De euro stond op 1,1459 dollar, tegen 1,1475 dollar bij het sluiten van de Europese beurzen eerder op de dag. Een vat Amerikaanse olie steeg 2,8 procent in prijs tot 55,30 dollar. Brent werd 3,3 procent duurder op 62,81 dollar per vat.