AEX licht hoger in afwachtende markt

Foto: ANP

De aandelenbeurs in Amsterdam is maandag licht vooruitgegaan. De andere Europese beurzen lieten een gemengd beeld zien. Beleggers maakten zich op voor een drukke week met veel bedrijfsresultaten. Op het Damrak kwam onlinebroker BinckBank met een handelsbericht.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 0,3 procent in de plus op 524,93 punten. De MidKap klom 0,2 procent tot 726,86 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs verloren tot 0,2 procent, Londen steeg 0,1 procent.

Grootste stijger bij de hoofdfondsen was verlichtingsbedrijf Signify met een winst van 3,8 procent. Staalproducent ArcelorMittal stond onderaan met een verlies van ruim 2 procent. Betaalbedrijf Adyen profiteerde van een koopadvies van Goldman Sachs en voerde stijgers in de MidKap aan met een plus van 2,7 procent. Luchtvaartcombinatie Air France-KLM sloot de rij met een min van 1,8 procent.

Bij de kleinere bedrijven zakte BinckBank 0,2 procent. De onlinebroker wist de jaarwinst stevig op te voeren, mede dankzij de verkoop van een belang en een eenmalige belastingbate. Het aantal transacties steeg stevig, maar het beheerd vermogen nam af. Medio december werd bekend dat het Deense Saxo Bank de onlinebroker over wil nemen.

Curetis dikte 6,1 procent aan op de lokale markt. Curetis-partner Beijing Clear Biotech heeft een aanvraag ingediend voor goedkeuring van een analysesysteem voor longontsteking. Het Duitse biotechnologiebedrijf verwacht zijn systeem vanaf 2020 te kunnen verkopen in China. De uitbater van skihallen SnowWorld won 5 procent, na overname van branchegenoot SIS Leisure Group.

In Zürich zakte Julius Bär 4,6 procent. De Zwitserse bank kwam met teleurstellende resultaten en hoopt met een nieuw kostenbesparingsprogramma het tij te keren. Daarbij worden banen geschrapt. Ryanair daalde 4 procent in Dublin. De Ierse prijsvechter leed afgelopen kwartaal verlies, vanwege druk op de ticketprijzen door overcapaciteit in het Europese winterseizoen.

De euro was 1,1447 dollar waard, tegen 1,1475 dollar op vrijdag. Een vat Amerikaanse olie klom 0,3 procent in prijs tot 55,45 dollar. Brent werd 0,6 procent duurder op 63,12 dollar per vat.