Trump bereid om China-deadline te verschuiven

Foto: ANP

De Amerikaanse president Donald Trump is bereid te sleutelen aan de door China en de Verenigde Staten zelfopgelegde periode van negentig dagen waarin vanwege de handelsoorlog ingestelde maatregelen niet van kracht waren. Op 1 maart loopt die deadline af. Een verlenging is volgens Trump mogelijk.

Dinsdag kwam de Amerikaanse delegatie aan in Peking. De partijen proberen voor 1 maart een overeenkomst te sluiten. Volgens Trump wil China heel graag een deal sluiten met de Verenigde Staten. De president benadrukte dat een grote Amerikaanse delegatie momenteel in China probeert om tot een vergelijk met de Chinezen te komen en dat de nodige meters worden gemaakt. De Amerikaan verwacht nog altijd op ,,bepaald moment” met zijn Chinese collega Xi Jinping af te spreken.

De economische grootmachten liggen al tijden in de clinch. De landen sloegen elkaar vorig jaar met importheffingen op goederen ter waarde van honderden miljarden dollars om de oren. De huidige ‘wapenstilstand’ volgde na een eerdere ontmoeting tussen Trump en Xi in Argentinië.

Mocht de deadline toch niet worden verlengd en bereiken de partijen geen akkoord voor 1 maart dan worden de importtarieven weer opgehoogd. De VS zullen dan 200 miljard dollar aan heffingen opleggen. Het importtarief van producten uit China gaat daarbij dan van 10 naar 25 procent. China zal daarop ook weer met de nodige miljarden aan importheffingen komen.