Handelsoptimisme en overnames stuwen beurs

Foto: ANP

De Europese beurzen stonden maandag in het groen. Het uitstel van de nieuwe importtarieven op Chinese goederen door de Verenigde Staten zorgde voor optimisme bij beleggers. Op het Damrak bood de overname van postbezorger Sandd door PostNL en een overnamebod op effectendienstverlener Kas Bank steun aan de handel.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur 0,5 procent hoger op 543,89 punten. De MidKap klom 1,1 procent tot 778,42 punten. De beursgraadmeters in Londen, Parijs en Frankfurt kregen er tot 0,4 procent bij.

De Amerikaanse president Donald Trump stelde de nieuwe importtarieven op Chinese goederen uit na de productieve handelsgesprekken tussen beide landen afgelopen week. Trump verwacht binnenkort zijn Chinese ambtsgenoot Xi Jinping te ontmoeten om de puntjes op de i te kunnen zetten van een handelsovereenkomst.

PostNL dikte bijna 9 procent aan bij de middelgrote bedrijven. De postbezorger liet bij de publicatie van de jaarcijfers weten zijn concurrent Sandd over te nemen voor 190 miljoen tot 210 miljoen euro. Bodemonderzoeker Fugro, die de omzet en het bedrijfsresultaat vorig jaar zag stijgen, won 1 procent.

Bij de kleinere bedrijven verdubbelde Kas Bank ruimschoots in beurswaarde. De Franse effectendienstverlener Caceis, onderdeel van financieel concern Crédit Agricole, wil zijn Nederlandse branchegenoot overnemen voor 188 miljoen euro. Het bod betekent een premie van 110 procent ten opzichte van de slotkoers van vrijdag.

Producent van natuurvoeding Wessanen daalde 0,4 procent na het verrassende vertrek van financieel directeur Ronald Merckx. Grootste stijger bij de hoofdfondsen was staalmaker ArcelorMittal met een winst van 2,5 procent. Informatieleverancier RELX stond onderaan met een verlies van 1,1 procent.

In Zürich daalde Roche 0,7 procent. De Zwitserse farmaceut neemt de Amerikaanse gentherapeut Spark Therapeutics over voor 4,8 miljard dollar. Het Britse AB Foods verloor 2,7 procent in Londen na een handelsbericht van het moederbedrijf van Primark.

De euro was 1,1351 dollar waard, tegen 1,1343 dollar op vrijdag. Een vat Amerikaanse olie werd 0,3 procent duurder op 57,42 dollar. Brent steeg 0,3 procent in prijs tot 67,29 dollar per vat.