Altice hard onderuit op Damrak

Foto: ANP

De Europese aandelenbeurzen lieten dinsdag kleine koersuitslagen zien. Beleggers verwerkten de verlaging van de economische groeiprognose van China en de lagere slotstanden op Wall Street. Op het Damrak kwam TKH Group nog met cijfers en ging Altice Europe hard onderuit na een adviesverlaging.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur 0,1 procent lager op 540,20 punten. De MidKap daalde ook 0,1 procent, tot 774,30 punten. De beursgraadmeters in Frankfurt en Parijs verloren 0,1 procent. Londen steeg 0,3 procent.

Grootste daler bij de hoofdfondsen was kabel- en telecombedrijf Altice Europe met een verlies van ruim 8 procent na een adviesverlaging door Barclays. Daarnaast verdwijnt het aandeel bij de jaarlijkse herweging op 18 maart uit de AEX-index. Verlichtingsbedrijf Signify, dat ook degradeert naar de MidKap, daalde 2,1 procent na tegenvallende resultaten van de Oostenrijkse concurrent Zumtobel. Het aandeel Zumtobel kelderde 8,5 procent in Wenen.

ABN AMRO zakte 3,1 procent. Een voormalig onderdeel van de bank is betrokken in een grote witwasoperatie waarbij miljarden aan Russisch geld via Litouwen in West-Europa is beland, meldde het journalistencollectief OCCRP. Ook ING (min 2,1 procent) stond onder druk. Supermarktconcern Ahold Delhaize was de grootste stijger in de AEX met een winst van 1,4 procent.

In de MidKap ging TKH Group (plus 1,1 procent) aan kop. Het technologiebedrijf wist in het slotkwartaal van 2018 de stijgende lijn vast te houden en presteerde beter dan verwacht. Groothandelsbedrijf Sligro, dat op 18 maart uit de MidKap verdwijnt, stond onderaan met een min van 1,4 procent.

In Londen won Vodafone 2,7 procent. De Britse telecomreus wil 4 miljard euro ophalen met de uitgifte van obligaties om de overname van onderdelen van Liberty Global te financieren. De Britse retailer Debenhams zakte 7 procent na een winstalarm. Het Zwitserse luxeconcern Richemont verloor 2,9 procent na een adviesverlaging door Bank of America.

De euro bleef vrijwel ongewijzigd op 1,1322 dollar. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 0,5 procent tot 56,29 dollar. Brent kostte 0,6 procent minder en werd verhandeld voor 65,27 dollar per vat.