Corbion daalt, Ajax stijgt op Damrak

Foto: ANP

De Amsterdamse aandelenbeurs gaf woensdag wat terrein prijs. Ook de andere Europese beurzen lieten overwegend kleine minnen zien. Beleggers keken vooral uit naar de verdere ontwikkelingen rond het handelsakkoord tussen de Verenigde Staten en China. Op het Damrak vielen de resultaten van Corbion tegen. Ajax was in trek na het bereiken van de kwartfinales van de Champions League.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 0,5 procent lager op 538,55 punten. De MidKap daalde 0,1 procent tot 774,98 punten. De beursgraadmeters in Frankfurt en Parijs verloren tot 0,4 procent. Londen bleef vrijwel vlak.

Corbion (min 4 procent) stond onderaan bij de middelgrote bedrijven. Het speciaalchemieconcern zette vorig jaar een hogere omzet in de boeken, maar kampte wel met tegenwind van negatieve wisselkoerseffecten en druk op de verkoopprijzen. TomTom was koploper met een plus van 3 procent. Het navigatiebedrijf heeft zijn samenwerking met Volkswagen verlengd en uitgebreid.

ING was hekkensluiter bij de hoofdfondsen met een min van 2,5 procent. De bank heeft via een vestiging in Rusland honderden miljoenen euro’s laten passeren van bedrijven die deel uitmaken van een grote witwasmachine, opgezet door de Russische Troika Bank. Sterkste stijger was verlichtingsbedrijf Signify met een winst van 0,4 procent.

Ajax steeg 7,8 procent. De beursgenoteerde voetbalclub bereikte na een zege op titelhouder Real Madrid de kwartfinales van de Champions League. NIBC zakte 7,7 procent. Meerderheidsaandeelhouder J.C. Flowers heeft 11,7 miljoen stukken van de Haagse zakenbank verkocht voor 8,40 euro per aandeel.

De automakers stonden onder druk na een winstwaarschuwing van de Duitse toeleverancier aan de auto-industrie Schaeffler, die ruim 8 procent kelderde in Frankfurt. BMW en Daimler verloren rond 1,7 procent. Het jaarbericht van de Britse chipmaker Dialog Semiconductor viel in goede aarde en werd beloond met een koerswinst van 7,9 procent.

De euro was 1,1308 dollar waard, tegen 1,1301 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 1 procent goedkoper op 55,98 dollar. Brent daalde 0,7 procent in prijs tot 65,39 dollar per vat.