Ghosn nu ook echt de cel uit

Foto: ANP

De gevallen Nissan- en Renault-topman Carlos Ghosn heeft de gevangenis verlaten waar hij meer dan 100 dagen opgesloten heeft gezeten. Dat meldt de Japanse staatsomroep NHK. Eerder was al bekendgemaakt dat Ghosn op borgtocht vrij zou komen.

De Japanse televisie toonde beelden van Ghosn, die deels vermomd met een medisch mondkapje en een pet, door politie werd begeleid naar een busje. Hij heeft volgens NHK een borgsom van 1 miljard yen, bijna 8 miljoen euro, betaald.

Een beroep van de openbaar aanklagers tegen een beslissing van de rechter in Tokio werd dinsdag afgewezen. Ghosn zat vast op verdenking van onder meer fraude. Zijn advocaten slaagden er aanvankelijk niet in om hem op borgtocht vrij te krijgen. Vorige maand wisselde Ghosn van juristen, met duidelijk meer succes.

Ghosn mag van de rechter Japan niet verlaten. Ook worden in zijn huis camera’s opgehangen en mag de voormalige topman geen contact hebben met derden. Mocht Ghosn uiteindelijk schuldig worden bevonden aan de fraude, dan wacht hem mogelijk een gevangenisstraf van tien jaar.

Nissan zette in november Ghosn aan de kant wegens financieel wangedrag. Ook Renault heeft inmiddels afscheid van hem genomen. De automagnaat, die ook aan het hoofd stond van een consortium met Mitsubishi, ontkent alle beschuldigingen.