OESO verlaagt economische vooruitzichten

Foto: ANP

De economische groei kalft volgens de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) af. De denktank verlaagde in een nieuw rapport het vooruitzicht van de mondiale groei naar 3,3 procent dit jaar van een eerder geraamde groei van 3,5 procent.

De bijstellingen zijn onder meer het gevolg van de groeivertraging in China, aanhoudende onzekerheden op politiek vlak en de zwakkere groei in Europa. Dit alles zal volgens de OESO effect hebben op de wereldwijde groei op de middellange termijn. Volgens de OESO zijn er sinds de voorspelling in november voldoende dingen gebeurd die zeker niet hebben bijgedragen aan verbeterde vooruitzichten

De OESO herhaalde voor Europa de boodschap over de onzekerheid die de brexit met zich meebrengt. Ook de kwetsbaarheid van de Italiaanse economie, door de hoge schuldposities is een punt van zorg. Italië wacht dit jaar voor het eerst sinds 2013 een economische krimp, aldus de denktank.

Volgend jaar gaat de wereldwijde economie er volgens de OESO 3,4 procent op vooruit. Dit is eveneens minder dan bij de eerdere raming in november. Voor vrijwel alle belangrijke economische regio’s is de OESO gematigder in zijn voorspelling in vergelijking met eind vorig jaar. Zo werden prognoses voor de eurozone, de Verenigde Staten, China en het Verenigd Koninkrijk verlaagd. Ook over de groei in Japan, India en Brazilië is de OESO gematigder in zijn voorspellingen.