‘Vrouwen maken bedrijven beter’

Foto: ANP

Bedrijven met meer vrouwen zijn in veel gevallen winstgevender en minder risicovol. Dat wordt ook beloond op de financiële markten, door bijvoorbeeld hogere waarderingen op de beurs, schrijven analisten bij Bank of America Merrill Lynch (BAML). Zij namen de grootste beursgenoteerde bedrijven ter wereld onder de loep.

Bedrijven met meer vrouwen in de top en meer vrouwelijke medewerkers behalen geregeld een hoger rendement op eigen vermogen, een belangrijke maatstaf van winstgevendheid. Ook zijn de winsten bij deze ondernemingen minder wisselvallig. Beleggers kennen dan ook een hogere beurswaarde toe aan bedrijven met een meer evenredige verdeling van de seksen, schrijft BAML.

Op regionaal niveau verschilt het vooral op welke manier vrouwen een bedrijf beter maken. Zo zijn Europese bedrijven waar vrouwen een grotere rol spelen vooral minder risicovol. Ze behalen stabielere winsten en keren dividenden met meer regelmaat uit. In Azië kennen bedrijven met minstens twee vrouwelijke bestuursleden vooral een hogere winstmarge en zijn gemiddeld twee keer zo veel waard als een gemiddeld bedrijf op de beurs.