Minder fraude met bankpas, meer phishing

Foto: ANP

De totale schade door fraude in het betalingsverkeer is vorig jaar licht gedaald, met 2 procent. Dat komt vooral doordat er minder fraude is gepleegd met betaalpassen, automatische incasso’s en overschrijvingsformulieren. De schade door phishing is echter fors toegenomen, zo blijkt uit cijfers van Betaalvereniging Nederland, de branchevereniging voor het betalingsverkeer.

De schade door phishing is bijna verviervoudigd van dik 1 miljoen euro in 2017 naar bijna 4 miljoen euro vorig jaar. Fraudeurs benaderen slachtoffers vaker via nieuwe media, zoals WhatsApp en Facebook. Daarnaast verbeteren ze de kwaliteit van valse e-mails waarmee ze geheime informatie ontfutselen. Over het algemeen slagen ze erin doelwitten steeds overtuigender aan te spreken, aldus Betaalvereniging Nederland.

Hoewel het aantal pinbetalingen vorig jaar steeg met ruim 12 procent, is de schade door fraude met betaalpassen met 33 procent gedaald naar bijna 5 miljoen euro. Voor mobiel bankieren is er vorig jaar wederom helemaal geen fraude gemeld.