Parijs en Berlijn laten weinig los over ECB

Foto: ANP

Het is ,,te vroeg voor elk commentaar’’ op geruchten dat Parijs en Berlijn achter de schermen onderhandelen over de aanstelling van de Duitser Jens Weidmann als voorzitter van de Europese Centrale Bank (ECB). Dat zei de Franse minister Bruno Le Maire (Financiën) in Boekarest, waar hij met zijn collega’s uit de eurolanden vergadert. Volgens de Duitse minister Olaf Scholz wordt er ,,veel over geruchten en niet over feiten’’ geschreven.

In ruil voor steun uit Parijs zou president Emmanuel Macron een Franse voorzitter van de Europese Commissie verlangen. Le Maire en Scholz wilden verder niet op vragen ingaan.

Op 31 oktober loopt de termijn van ECB-voorzitter Mario Draghi af. De opvolging van Draghi valt binnen de stoelendans rond verschillende Europese topbanen die na de Europese verkiezingen van eind mei begint. Voor Draghi stond de Fransman Jean-Claude Trichet aan het ECB-roer. De eerste president was de Nederlander Wim Duisenberg.

Het zou voor het eerst zijn dat een Duitser aan het roer van de ECB zou komen te staan. Weidmann, de baas van de Duitse centrale bank, is een fervent tegenstander van het soepele beleid van Draghi.

Overigens hebben de Duitsers alleen de allereerste voorzitter van de Europese Commissie in 1958, Walter Hallstein, geleverd en sindsdien nooit meer. Frankrijk heeft al twee keer het voorzitterschap van het dagelijks bestuur van de EU gehad. De laatste Fransman was Jacques Delors, die van 1985 tot 1995 de scepter in Brussel zwaaide.