Europese beurzen doen stapje terug

Foto: ANP

De Europese aandelenbeurzen deden maandag een stapje terug. Beleggers deden het rustig aan in afwachting van de start van het nieuwe cijferseizoen. Verder werd uitgekeken naar de ingelaste EU-top over de brexit en het rentebesluit van de Europese Centrale Bank (ECB), die beide later deze week op de agenda staan.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur 0,1 procent lager op 561,98 punten. De MidKap daalde ook 0,1 procent, tot 803,21 punten. De beursgraadmeters in Londen en Parijs verloren tot 0,2 procent. De DAX in Frankfurt zakte 0,4 procent, na een sterker dan verwachte daling van de Duitse export in februari.

Grootste daler bij de hoofdfondsen was verfconcern AkzoNobel met een verlies van meer dan 1 procent na een adviesverlaging door ABN AMRO. Betaalbedrijf Adyen daalde 1,1 procent na een negatief rapport van KBC Securities. Tankopslagbedrijf Vopak voerde de stijgers aan met een winst van 0,3 procent.

In de MidKap stond fitnessketen Basic-Fit onderaan met een min van 1,3 procent. Luchtvaartcombinatie Air France-KLM zakte 1,1 procent na vervoerscijfers. Kunstmestproducent OCI ging aan kop met een plus van 1,9 procent.

Bij de kleinere bedrijven steeg Euronext 0,8 procent. De beursexploitant heeft een positieve aanbeveling gekregen van de Noorse financiële toezichthouder inzake een overname van Oslo Børs. Euronext is verwikkeld in een overnamestrijd met Nasdaq over de Noorse beurs.

In Milaan klom Fiat Chrysler ruim 1 procent. De autobouwer heeft een deal gesloten met Tesla om de verkopen van elektrische auto’s van het Amerikaanse bedrijf toe te voegen aan de eigen verkopen om de gemiddelde CO2-uitstoot van het eigen wagenpark te verlagen.

De euro was 1,1236 dollar waard, tegen 1,1217 dollar op vrijdag. De olieprijzen tikten de hoogste niveaus aan van dit jaar, mede door het oplopende geweld in het olierijke Libië. De prijzen worden ook gestuwd door de productiebeperkingen van de OPEC en de problemen in Venezuela. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,5 procent meer op 63,38 dollar. Brentolie steeg 0,5 procent in prijs tot 70,69 dollar per vat.