Handelsvrees houdt beurzen in greep

Foto: ANP

De Europese beurzen stonden donderdag stevig in het rood. De oplopende spanningen aan het handelsfront tussen de Verenigde Staten en China bleven de markten in de greep houden. Op het Damrak gingen staalconcern ArcelorMittal en bouwbedrijf BAM in de uitverkoop na tegenvallende kwartaalberichten. Ook Ajax kelderde na het verlies in de halve finale van de Champions League.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur 0,7 procent in de min op 555,27 punten. De MidKap leverde 1,5 procent in tot 773,12 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs verloren tot 1,3 procent.

Volgens de Amerikaanse president Donald Trump heeft China de handelsdeal, waarover nog wordt onderhandeld, al geschonden. De verhoging van Amerikaanse importheffingen op Chinese goederen, waar Trump eerder mee dreigde, gaat daarom vrijdag in.

ArcelorMittal was de grootste daler bij de hoofdfondsen met een verlies van 4,6 procent. De staalfabrikant boekte in het eerste kwartaal fors mindere resultaten dan een jaar eerder. Vooral de lagere staalprijs en de aanhoudende zwakte op de wereldwijde staalmarkt zaten het concern dwars. Chemicaliƫndistributeur IMCD zette de opmars voort en voerde de schaarse stijgers aan met een winst van 1,1 procent.

Chipmachinemaker ASML zakte 1,8 procent. Het Amerikaanse chipconcern Intel, een belangrijke klant van ASML, verwacht de komende drie jaar de omzet met een laag, enkelcijferig percentage te kunnen laten groeien.

In de MidKap was BAM hekkensluiter met een min van 9,6 procent. De bouwer wist de kwartaalomzet op te voeren, maar de relatief ,,zwakke” winstmarge van het bedrijf zorgde volgens analisten van KBC Securities voor de nodige hoofdbrekens. Ajax raakte op de lokale markt bijna 17 procent aan beurswaarde kwijt. De beursgenoteerde voetbalclub verspeelde woensdag de finaleplaats van de lucratieve Champions League. De Italiaanse bank UniCredit won 0,2 procent in Milaan na publicatie van de resultaten.

De euro was 1,1194 dollar waard, tegen 1,1211 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 0,5 procent goedkoper op 61,81 dollar. Brentolie zakte 0,3 procent in prijs tot 70,19 dollar per vat.