AEX opent hoger op Hemelvaartsdag

Foto: ANP

De aandelenbeurs in Amsterdam ging donderdag licht vooruit. Ook de andere Europese beurzen lieten wat herstel zien na de zware verliezen een dag eerder. Het handelsconflict tussen de Verenigde Staten en China bleef de handel domineren. De beursvolumes waren laag aangezien veel kleinere Europese markten dicht zijn vanwege Hemelvaartsdag en veel beleggers een dag vrij hebben.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 0,6 procent in de plus op 544,11 punten. De MidKap klom 0,9 procent tot 742,07 punten. De beursgraadmeters in Londen, Frankfurt en Parijs stegen tot 0,4 procent.

Sterkste stijger bij de hoofdfondsen op het Damrak was telecomconcern KPN met een winst van 1,9 procent, na een adviesverhoging door Goldman Sachs. Betaalbedrijf Adyen profiteerde van een positief analistenrapport van Cantor Fitzgerald en won 0,9 procent. Vastgoedconcern Unibail-Rodamco-Westfield sloot de rij met een verlies van 0,4 procent.

In de MidKap ging kabel- en telecomconcern Altice Europe aan kop met een plus van 4,3 procent. Vastgoedbedrijf WDP stond onderaan met een min van 0,3 procent.

Axel Springer maakte een koerssprong van 20 procent. Het Duitse mediaconcern en uitgever van onder meer de kranten Bild en Die Welt verdwijnt mogelijk van de beurs in Frankfurt. Het bedrijf bevestigde geruchten dat het met investeerder KKR en de oprichtersfamilie van Axel Springer praat over een bod om de onderneming privaat te maken.

In Londen kende Watches of Switzerland een succesvol beursdebuut. De verkoper van luxe-horloges noteerde 14 procent boven de introductieprijs van 270 pence per aandeel.

In Parijs won Renault 0,3 procent. Volgens de topman van de Franse autobouwer zal de beoogde megafusie met concurrent Fiat Chrysler (plus 0,8 procent) geen banen kosten. Het bestuur van Renault neemt naar verwachting volgende week een voorlopig besluit over het fusievoorstel van het Italiaans-Amerikaanse Fiat Chrysler.

De euro bleef vrijwel ongewijzigd op 1,1127 dollar. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,9 procent meer op 59,36 dollar. Brentolie steeg 0,6 procent in prijs en werd verhandeld voor 69,85 dollar per vat.