‘Renault offert geen banen voor fusiedeal’

Foto: ANP

De beoogde megafusie tussen automakers Fiat Chrysler en Renault zal geen banen kosten. In een interview beloofde Jean-Dominique Senard, topman van de Franse automaker, dat de deal “geen menselijke offers” zal vergen.

Het bestuur van Renault neemt naar verwachting volgende week een voorlopig besluit over het fusievoorstel van het Italiaans-Amerikaanse Fiat Chrysler. Senard, die al wordt genoemd als topman van het gecombineerde bedrijf, probeert vakbonden en politici nu te overtuigen van de voordelen van de samenvoeging.

Senard is donderdag in Japan om ook Renaults samenwerkingspartner Nissan mee te krijgen. Na afloop van een bijeenkomst met topbestuurders stelde hij dat Nissan veel vragen had, maar uiteindelijk “de boodschap begreep”. “Het gaat alleen maar lukken als mensen er voor open staan”, zei hij. “Maar ze kunnen dit natuurlijk onmogelijk in één nacht verteren.”

Nissan-topman Hiroto Saikawa gaf eerder al te kennen voordelen te zien in de samenvoeging van Fiat Chrysler en Renault. “We beschouwen dit niet als iets negatiefs”, zei hij. Een van de pluspunten is het belang van 7,5 procent dat Nissan in het gecombineerde bedrijf zou krijgen als de fusie slaagt. Die aandelen komen met stemrecht, in tegenstelling tot het belang dat Nissan nu in Renault heeft.

Een samenvoeging van Fiat Chrysler en Renault, samen jaarlijks goed voor de verkoop van 8,7 miljoen auto’s, zou plaatsvinden tegen een achtergrond van terugslagen op de wereldwijde automarkt. In China daalde de autoverkoop vorig jaar voor het eerst in twintig jaar tijd en in andere delen van de wereld vertraagt de groei. Een fusie moet voor 5 miljard euro aan kostenbesparingen zorgen, zonder dat daar fabrieken voor worden gesloten.