‘Weg vrij voor besluit Renault over fusie’

Foto: ANP

Frankrijk en Fiat Chrysler hebben een compromis bereikt over de invloed van de Franse staat als Renault en de Italiaans-Amerikaanse automaker fuseren. Dat meldt persbureau Reuters op basis van ingewijden. Door het compromis is de weg vrij voor het bestuur van Renault om een beslissing te nemen over het fusievoorstel van Fiat Chrysler.

Frankrijk heeft een belang van 15 procent in Renault en wilde ook bij een fusie de nodige invloed houden. Zo wilde het land een gegarandeerde zetel in het bestuur en een veto over de benoeming van een topman. Uiteindelijk neemt Frankrijk nu genoegen met een van de vier bestuurszetels die aan Renault zijn toebedeeld. Ook krijgt de Franse staat een van de twee plaatsen die Renault kreeg toebedeeld in het nominatiecomité dat zich buigt over te benoemen topfunctionarissen.

Fiat-Chrysler deed Renault vorige week een fusievoorstel. Naar verluidt wordt dat dinsdag door het bestuur van de Franse autobouwer besproken. Bij een positief besluit kunnen onderhandelingen over een samengaan van de twee bedrijven beginnen.