Positieve stemming op Damrak

Foto: ANP

De Amsterdamse aandelenbeurs stond donderdag in het eerste uur van de handel in het groen. Ook de andere Europese beurzen gingen omhoog. Beleggers verwerkten het rentebesluit van de Federal Reserve (Fed). De Amerikaanse centrale bank hield de rente ongewijzigd, maar zette wel de deur open voor een verlaging in de toekomst.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 0,7 procent in de plus op 565,52 punten. De MidKap klom 1 procent tot 785,10 punten. De beursgraadmeters in Parijs en Frankfurt wonnen tot 0,8 procent. Londen steeg 0,3 procent voorafgaand aan het rentebesluit van de Bank of England.

Chipmachinemaker ASML voerde de stijgers aan bij de hoofdfondsen op het Damrak met een winst van 2 procent, na een positief analistenrapport van Wells Fargo. Supermarktconcern Ahold Delhaize sloot de rij met een verlies van 0,4 procent. In de MidKap stonden de chipbedrijven Besi en ASMI bovenaan met plussen van rond 2,7 procent. Fitnessketen Basic-Fit was de enige daler met een min van 0,3 procent.

Dixons Carphone kelderde 17 procent in Londen na een winstalarm. De Britse retailer waarschuwde voor aanzienlijke verliezen in zijn mobiele activiteiten omdat consumenten minder vaak een nieuwe telefoon kopen en overschakelen naar goedkopere contracten.

Delivery Hero dikte 10 procent aan. Het Duitse maaltijdbestelbedrijf heeft zijn omzet prognose voor heel het jaar naar boven toe bijgesteld na beter dan verwachte prestaties in het lopende tweede kwartaal. Concurrent Takeaway won 1 procent in Amsterdam.

In Frankfurt daalde Deutsche Bank 0,2 procent. De Amerikaanse autoriteiten onderzoeken of de grootste bank van Duitsland de wetgeving om witwassen en andere criminele activiteiten te voorkomen heeft nageleefd.

De olieprijzen zaten in de lift door geopolitieke spanningen. Iran claimt een Amerikaanse ‘spion-drone’ te hebben neergeschoten. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 2,8 procent tot 55,26 dollar. Brentolie werd 2,6 procent duurder op 63,41 dollar per vat. De goudprijs steeg tot het hoogste niveau in meer dan vijf jaar. De euro was 1,1283 dollar waard, tegen 1,1220 dollar een dag eerder.