‘Xi heeft eisenlijstje voor Trump’

Foto: ANP

China heeft een lijstje met eisen waaraan de Verenigde Staten moeten voldoen voordat er een handelsakkoord kan worden gesloten. Dat schrijft zakenkrant The Wall Street Journal op basis van ingewijden. Dat lijstje wil de Chinese president Xi Jinping aan zijn Amerikaanse ambtgenoot Donald Trump kenbaar maken voordat ze elkaar zaterdag ontmoeten.

Peking wil onder meer dat het handelsverbod tegen tech- en telecombedrijf Huawei ongedaan wordt gemaakt. Ook willen de Chinezen dat alle door de VS ingestelde strafheffingen tegen China worden teruggedraaid. De VS moeten ook geen pogingen ondernemen om China nog meer Amerikaanse producten te laten kopen dan het Aziatische land in december al beloofde.

Het lijkt onwaarschijnlijk dat Trump instemt met de Chinese voorwaarden. Op Twitter liet hij de afgelopen dagen al weten China nog meer importheffingen op te leggen als er geen resultaat wordt geboekt tijdens besprekingen in het Japanse Osaka. Daar ontmoeten Trump en Xi elkaar in de kantlijn van de G20-top.

Volgens bronnen van de krant South China Morning Post hebben Trump en Xi onderling een voorlopige wapenstilstand gesloten in het handelsconflict. De twee leiders zouden details bekendmaken net voor dat ze elkaar zien in Japan. De pauze in de handelsoorlog voorkomt extra Amerikaanse heffingen op Chinese goederen, schrijft de krant.