Beurzen klimmen door handelshoop

Foto: ANP

Op de Europese beurzen werden maandag stevige winsten geboekt. Het nieuws dat de Verenigde Staten en China weer willen onderhandelen over een oplossing van het handelsconflict tussen de twee economische grootmachten zorgde voor opluchting op de wereldwijde beursvloeren.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur 1,4 procent in de plus op 569,91 punten. De MidKap won 1,5 procent tot 807,80 punten. Londen, Parijs en Frankfurt stegen tot 1,3 procent.

Vooral bedrijven die gevoelig zijn voor de handelsperikelen waren in trek. Ook de chipbedrijven werden opgepikt na opheffing van de Amerikaanse blokkade van de Chinese telecomreus Huawei. Staalconcern ArcelorMittal en chipmachinemaker ASML voerden de stijgers aan in de AEX met winsten van ruim 3 procent. Betaalbedrijf Adyen sloot de rij met een verlies van 0,5 procent.

In de MidKap ging ASMI aan kop met een plus van 5,9 procent. De toeleverancier aan de chipindustrie krijgt 115 miljoen dollar van concurrent Kokusai Electric als onderdeel van een schikking van een patentenconflict. Berichten dat het Amerikaanse Applied Materials het Japanse Kokusai wil kopen zorgde tevens voor overnamespeculatie in de sector.

Kiadis Pharma raakte 22 procent aan beurswaarde kwijt. Het biotechnologiebedrijf rekent op vertraging voor het oordeel over een belangrijk middel van het bedrijf door het Europees medicijnagentschap EMA. Daardoor loopt de geplande marktintroductie van het middel voor gebruik bij beenmergtransplantaties bij leukemiepatiënten vertraging op.

Esperite kelderde 15 procent op de lokale markt. Het stamcelbedrijf leed in de eerste zes maanden van vorig jaar een flink verlies. De cijfers werden met een flinke vertraging geleverd. Dat kwam omdat boekenonderzoek rond de mogelijke verkoop van onderdeel Cryo-Save veel aandacht opeiste.

De olieprijzen zaten in de lift. Oliekartel OPEC zal naar verwachting de productiebeperkingen verlengen tijdens de bijeenkomst in Wenen. Een vat Amerikaanse olie werd 2,7 procent duurder op 60,03 dollar. Brentolie kostte ook 2,7 procent meer, op 66,51 dollar per vat. De euro was 1,1324 dollar waard, tegen 1,1377 dollar op vrijdag.