Sif in trek op groen Damrak

Foto: ANP

De Amsterdamse aandelenbeurs won donderdag terrein. Ook de andere Europese beurzen stonden in het groen. Beleggers trokken zich op aan de hogere slotstanden op Wall Street, waar de Amerikaanse centralebankpresident Jerome Powell de deur openzette voor een renteverlaging later deze maand. Op het Damrak was funderingsspecialist Sif in trek na een opdracht van Vattenfall.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 0,4 procent hoger op 567,94 punten. De MidKap steeg 0,6 procent tot 795,97 punten. De beursgraadmeters in Parijs, Londen en Frankfurt wonnen tot 0,4 procent.

Sterkste stijger bij de hoofdfondsen op het Damrak was informatieleverancier RELX met een winst van 1 procent. Verzekeraar Aegon sloot de rij met een verlies van 0,3 procent. In de MidKap stond kabel- en telecombedrijf Altice Europe bovenaan met een plus van 2,4 procent. Beursintermediair Flow Traders was de grootste daler met een min van 1 procent.

Bij de kleinere bedrijven kreeg Sif er 7,5 procent bij. De funderingsspecialist gaat 114 zogeheten monopiles produceren voor het nieuwe windpark van energieconcern Vattenfall voor de Nederlandse kust.

RB, beter bekend als Reckitt Benckiser, won 2,7 procent in Londen na een schikking van 1,4 miljard dollar met de Amerikaanse justitie. Een voormalige farmadivisie van het Britse concern wordt ervan beschuldigd gezondheidszorgorganisaties te hebben misleid over een middel tegen pijnstillerverslaving. De voormalige dochteronderneming Indivior, waar het onderzoek omdraait, steeg ruim 36 procent.

In Z├╝rich daalde Swiss Re 1,2 procent. De Zwitserse herverzekeraar bevestigde dat de beursgang van zijn Britse onderdeel ReAssure Group niet doorgaat. Door een tegenvallende vraag van investeerders en lastige marktomstandigheden trekt de onderneming voor nu de stekker uit het plan.

De euro was 1,1270 dollar waard, tegen 1,1262 dollar een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 0,5 procent tot 60,71 dollar. Brentolie werd 0,4 procent duurder op 67,28 dollar per vat.