Meerderheid bedrijven leeft arboregels niet na

Foto: ANP

Een meerderheid van de Nederlandse bedrijven voldoet niet aan belangrijke regels uit de Arbowet. Dat schrijft de Inspectie SZW in een rapport, na bezoeken aan 1300 ondernemingen.

Onderzoekers gingen na of bedrijven een eigen preventiemedewerker, bedrijfshulpverlener, contract met een arbodienst en een inventarisatie van risico’s op de werkvloer hebben. Slechts een derde van de ondernemingen voldeed vorig jaar aan al deze vier arboregels. Ten opzichte van 2016 is de situatie wel beter geworden. Toen ging het om 27 procent van de onderzochte bedrijven.

Van de vier regels, wordt het hebben van een contract met een arbodienst het vaakst nageleefd. Vier op de vijf bedrijven hebben zo’n overeenkomst. Meer dan de helft van de bedrijven heeft ook een preventiemedewerker, die naast zijn of haar werk helpt bij het voorkomen van ziekteverzuim of ongelukken.

Daarentegen heeft iets minder dan de helft van de bedrijven een risico-inventarisatie opgesteld. Ook is maar bij een derde van de bedrijven een bedrijfshulpverlener aangesteld.