Rode koersenborden op beurzen Europa

Foto: ANP

De Europese aandelenbeurzen zijn dinsdag met verliezen geëindigd. Beleggers volgden de politieke ontwikkelingen in het Verenigd Koninkrijk rond de brexit. Daarnaast bleven de handelsspanningen tussen de Verenigde Staten en China boven de markt hangen.

De AEX-index op Beursplein 5 sloot 0,1 procent lager op 559,01 punten. De MidKap zakte 0,5 procent tot 805,78 punten. Frankfurt en Parijs verloren tot 0,5 procent.

De Londense FTSE daalde 0,2 procent. Premier Boris Johnson wil snel verkiezingen uitschrijven als het Britse parlement dinsdag instemt met een motie die een no-dealbrexit moet voorkomen. De motie is ingediend door de Labourpartij samen met meerdere Conservatieven. Johnson raakte zijn meerderheid in het Lagerhuis kwijt nadat het conservatieve parlementslid Philip Lee was overgestapt naar de Liberal Democrats.

Maaltijdbestelsite Takeaway (min 5,9 procent) sloot de rij in de AEX. Volgens zakenkrant Financial Times verzet de Amerikaanse investeerder Eminence Capital zich tegen de fusie van het Britse Just Eat (min 2,8 procent) met zijn branchegenoot Takeaway. Ook analisten van Liberum vinden het bod van Takeaway te laag en verwachten dat andere geïnteresseerde partijen in Just Eat snel zullen opduiken.

In de MidKap stond technologiebedrijf TKH onderaan met een min van 2 procent. Roestvrijstaalproducent Aperam ging aan kop met een plus van 1,7 procent. Op de lokale markt ging een eerdere winst voor VEON in rook op met een min van 1,3 procent. Het telecomconcern heeft meer vertrouwen in de financiële prestaties dit jaar en verhoogde de verwachtingen voor het bedrijfsresultaat.

Iliad zakte 6,3 procent in Parijs. Het Franse telecombedrijf boekte minder winst in de eerste jaarhelft en zag het abonneebestand krimpen. In Frankfurt verloor staalconcern ThyssenKrupp 3,8 procent na een adviesverlaging door Credit Suisse. Zumtobel dikte 5,2 procent aan in Wenen. Het Oostenrijkse verlichtingsbedrijf heeft de winst afgelopen kwartaal aanzienlijk opgevoerd.

De euro was 1,0964 dollar waard, tegen 1,0966 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 3 procent goedkoper op 53,50 dollar. Brentolie daalde 1,5 procent in prijs tot 57,80 dollar per vat.