Air France-KLM onderuit op Damrak

Foto: ANP

Het aandeel Air France-KLM ging maandag onderuit op de Amsterdamse beurs na tegenvallende vervoerscijfers van de luchtvaartcombinatie. De meeste Europese beurzen gingen licht vooruit. De hoop op meer stimuleringsmaatregelen door de wereldwijde centrale banken bood enige steun aan de handel. Ook hielden beleggers de blik gericht op de ontwikkelingen rond de brexit.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 0,1 procent in de plus op 570,29 punten. De MidKap daalde een fractie tot 822,57 punten. Frankfurt won 0,2 procent en Londen steeg 0,5 procent. Parijs was vlak.

Sterkste stijger in de AEX was olie- en gasconcern Shell met een winst van 1,4 procent. ABN AMRO volgde met een plus van 1,3 procent na een adviesverhoging door Morgan Stanley. Alhold Delhaize behoorde tot de staartgroep met een verlies van 0,7 procent. Financieel directeur Jeff Carr vertrekt in april bij het supermarktconcern. De Brit heeft besloten het na afloop van zijn huidige termijn voor gezien te houden.

In de MidKap profiteerde kabel- en telecombedrijf Altice Europe van een adviesverhoging door JPMorgan en ging op kop met een plus van 5 procent. Air France-KLM was hekkensluiter met een min van 7,7 procent. De luchtvaartcombinatie vervoerde in augustus meer passagiers dan een jaar eerder, maar wel iets minder dan in juli. Het vrachtvervoer nam opnieuw af. Fagron won 0,8 procent. Grootaandeelhouder WPEF VI Holdco III BE van de apothekerstoeleverancier heeft een deel van zijn belang van de hand gedaan.

In Londen zakte Lloyds Banking Group 2,2 procent. De Britse bank verwacht meer geld kwijt te zijn aan claims van klanten aan wie in het verleden ten onrechte kredietverzekeringen zijn verkocht. Lloyds stopt vanwege de claims zijn aandeleninkoopprogramma. IAG, het moederbedrijf van British Airways, daalde 1,9 procent. De Britse luchtvaartmaatschappij schrapt de meeste van zijn vluchten op maandag en dinsdag vanwege een pilotenstaking.

De euro was 1,1027 dollar waard, tegen 1,1042 dollar op vrijdag. Een vat Amerikaanse olie kostte 1 procent meer op 57,06 dollar. Brentolie steeg 0,9 procent in prijs tot 62,06 dollar per vat.