AEX-index sluit in de min

Foto: ANP

De AEX-index op Beursplein 5 is maandag met een kleine min gesloten. De andere graadmeters in Europa gingen ook met overwegend rode koersenborden de dag uit. De financiële markten zaten gevangen tussen de hoop op meer stimuleringsmaatregelen van centrale banken en de aanhoudende onrust rond de brexit. Op het Damrak ging Air France-KLM stevig onderuit na tegenvallende vervoerscijfers van de luchtvaartcombinatie.

De hoofdindex op het Damrak eindigde 0,3 procent lager op 568,09 punten. De MidKap won 0,1 procent tot 823,25 punten. Parijs en Londen zakten respectievelijk 0,3 procent en 0,6 procent. De DAX in Frankfurt wist het hoofd boven water te houden en sloot met een plus van 0,3 procent.

De financiële bedrijven stonden in de kopgroep van de AEX-fondsen door de hoop op meer economische stimuleringsmaatregelen. ABN AMRO was de grote winnaar met een winst van 4,5 procent na een adviesverhoging door Morgan Stanley. Takeaway sloot de rij met een verlies van 3,1 procent. Alhold Delhaize daalde 0,3 procent. Financieel directeur Jeff Carr vertrekt in april bij het supermarktconcern.

Air France-KLM bungelde onderaan de MidKap met een min van 9,8 procent. De luchtvaartcombinatie vervoerde in augustus meer passagiers dan een jaar eerder, maar wel iets minder dan in juli. Het vrachtvervoer nam opnieuw af. Kabel- en telecombedrijf Altice Europe profiteerde van een adviesverhoging door JPMorgan en steeg 0,7 procent. Basic-Fit voerde de middelgrote bedrijven aan met een winst van 3,9 procent.