Kleine plussen op Europese beurzen

Foto: ANP

De Amsterdamse beurs is dinsdag iets hoger gesloten. Elders in Europa lieten de beursgraadmeters eveneens kleine plussen noteren. Beleggers leken al met de gedachten bij het rentebesluit van de Europese Centrale Bank (ECB) later deze week. Het vooruitzicht van nieuwe stimuleringsmaatregelen gaf net als een dag eerder vooral financiële concerns een zetje in de rug.

De AEX-index op Beursplein 5 eindigde 0,1 procent hoger op 568,54 punten. De MidKap steeg 0,4 procent, tot 826,86 punten. Parijs en Frankfurt dikten tot 0,4 procent aan.

De Londense FTSE steeg 0,4 procent. Het Britse Lagerhuis heeft voor de tweede keer in een week tijd tegen een oproep voor vervroegde verkiezingen van premier Boris Johnson gestemd. Johnson heeft gezworen dat het Verenigd Koninkrijk op 31 oktober uit de EU stapt, ook als er geen akkoord met Brussel is.

Bij de hoofdfondsen in Amsterdam eindigde vastgoedconcern Unibail-Rodamco-Westfield bovenaan met een winst van 5,4 procent. Kort daarachter volgden vooral verzekeraars en banken. Betaalbedrijf Adyen was zonder duidelijke reden de grootste verliezer met een min van 5 procent.

Takeaway.com deed het met een verlies van 4,2 procent niet veel beter. Branchegenoot Delivery Hero verkoopt een flinke pluk aandelen in het maaltijdbestelbedrijf. De beoogde fusiepartner van Takeaway, Just Eat, verloor in Londen 6,6 procent.

Kiadis Pharma verspeelde 8,6 procent bij de kleinere bedrijven. Het biotechnologiebedrijf zag de kosten in het eerste halfjaar oplopen. Kiadis was voornamelijk meer geld kwijt aan de uitbreiding van zijn personeelsbestand. Als gevolg daarvan liep ook het verlies op. Ease2Pay verloor 5,6 procent op de lokale markt na tegenvallende halfjaarcijfers.

In Parijs ging energiebedrijf EDF 6,8 procent omlaag na een mededeling over afwijkingen aan componenten in kerncentrales. In Londen steeg JD Sports 8,8 procent na sterke halfjaarcijfers van de Britse sportkledingverkoper. Commerzbank won 1,4 procent in Frankfurt ondanks nieuws over invallen vanwege een onderzoek naar Cum/Ex-fraude.

De euro was 1,1047 dollar waard, tegen 1,1061 dollar een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 0,8 procent tot 58,33 dollar. Brentolie kostte 1,3 procent meer op 63,40 dollar per vat.