Bedrijven wachten plannen winstbelasting af

Foto: ANP

Drie grote multinationals die vorig jaar in het nieuws kwamen omdat ze geen winstbelasting betalen in Nederland, willen niet inhoudelijk reageren op kabinetsplannen om minder aftrekposten toe te staan. Shell, AkzoNobel en Philips willen wachten tot er een definitief plan ligt.

Een woordvoerder van Shell zegt dat het olie- en gasbedrijf niet reageert op “geruchten”. Ook AkzoNobel vindt het nog te vroeg om met een reactie te komen. Een woordvoerder laat wel weten dat het verfbedrijf “belastingen betaalt overeenkomstig de regels van de landen waar we actief zijn”.

Medisch technologiebedrijf Philips benadrukt dat het graag een totaalplaatje ziet van het kabinet. “Dus ook waar het kabinet in wil investeren. Het is belangrijk dat er een goed investeringsklimaat blijft.”

Philips zegt verder de afgelopen tien jaar regelmatig winstbelasting te hebben betaald. “Het klopt dat we dat nu niet doen, maar dat is een tijdelijke situatie. Zoals het er nu naar uitziet dragen we vanaf 2021 weer winstbelasting af, ook zonder dit wetsvoorstel”, aldus een woordvoerder.

Werkgeversorganisatie VNO-NCW neemt eveneens een afwachtende houding aan. “Wij wachten de precieze plannen van het kabinet af. Inperking van de regeling om verliezen te verrekenen kan in potentie gevolgen hebben voor veel soorten bedrijven. Deze regeling heeft een duidelijke functie, daarom hebben andere landen die mogelijkheden ook. Bovendien zou de commissie belastingheffing van multinationals dit vraagstuk integraal gaan bekijken. Wij gaan de plannen op Prinsjesdag dus goed bestuderen”, verklaarde een woordvoerder.