Positieve handelsdag op beurzen Europa

Foto: ANP

De Europese aandelenbeurzen zijn woensdag met mooie winsten gesloten, mede geholpen door de verwachting dat de Europese Centrale Bank (ECB) donderdag met nieuwe stimuleringsmaatregelen komt. Verder verwerkten beleggers een miljardenbod op de London Stock Exchange (LSE) door de uitbater van de beurs in Hongkong. Op het Damrak maakte nieuwkomer Prosus een sterk debuut.

De AEX-index op Beursplein 5 eindigde 0,8 procent hoger op 573,17 punten. De MidKap klom 0,8 procent tot 833,56 punten. De hoofdgraadmeters in Parijs, Frankfurt en Londen stegen tot 1 procent.

Beursbedrijf LSE won bijna 6 procent. De Hongkongse beurs biedt in totaal ruim 33 miljard euro op zijn Londense branchegenoot. Andere Europese beursuitbaters zoals Euronext (plus 0,7 procent) en Deutsche Börse (plus 0,9 procent) bewogen ook op het overnamenieuws in de sector.

De koers van Prosus sloot op 74,19 euro. De referentiekoers van de consumententechnologietak van de Zuid-Afrikaanse techreus Naspers bedroeg 58,70 euro per aandeel. Er werden geen nieuwe aandelen uitgegeven bij de beursgang. Met een marktwaarde van zo’n 120 miljard euro behoort Prosus meteen tot de grootste bedrijven op het Damrak. Moederbedrijf Naspers is genoteerd in Johannesburg.

Vastgoedconcern Unibail-Rodamco-Westfield was koploper in de AEX met een winst van 3,4 procent. ArcelorMittal klom 2,4 procent. Volgens persbureau Bloomberg onderzoekt het staalconcern de mogelijkheid om zijn bouwtak te verkopen. Uitzender Randstad sloot de rij met een min van 1,2 procent.

In Parijs won Casino 3,2 procent. Volgens Franse media onderzoekt het Franse supermarktconcern Carrefour (min 0,3 procent) al enkele weken een bod op zijn branchegenoot. Apple-toeleveranciers als het Oostenrijkse AMS (plus 1,7 procent) waren in trek na de onthulling van drie nieuwe iPhones.

De euro was 1,1000 dollar waard, tegen 1,1047 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 1,9 procent minder op 56,30 dollar. Brentolie verloor 2,4 procent in prijs tot 60,85 dollar per vat.