Hoekstra: zeer tevreden met akkoord eurozone

Foto: ANP

Minister Wopke Hoekstra is “zeer tevreden” met het akkoord dat de EU-ministers van Financiën hebben bereikt over de invulling van de zogenoemde ‘eurozonebegroting’. Volgens Hoekstra is er een “voor de Nederlandse belastingbetaler vruchtbaar resultaat”, zei hij donderdagochtend in Luxemburg. “We hebben belangrijke stappen gezet naar een betere besteding van EU-geld.”

Er is bijna twee jaar overheen gegaan voor de Eurogroep, de ministers van Financiën van de eurolanden, het eens kon worden over de vorm en financiering van het Begrotingsinstrument voor Convergentie en Concurrentievermogen (BICC), zoals het budget officieel heet. De BICC is een afgeslankte vorm van een ambitieuze eurozonebegroting die sommige lidstaten wilden. Uit die begroting zouden landen die het economisch niet zo goed doen worden gesteund. Dat plan is vooral door Nederland getorpedeerd. Nu ligt de focus op structurele hervormingen en investeringen in de eurolanden, met het doel de eurozone sterker te maken.

Over de omvang van de ‘pot’, die komt uit de Europese meerjarenbegroting van 2021 tot en met 2027, moeten de onderhandelingen nog beginnen. Maar afgesproken is nu dat een euroland dat aanspraak wil maken op de BICC 70 procent kan gebruiken van wat het zelf heeft ingelegd. “Dat is een enorme verbetering ten opzichte van nu”, aldus Hoekstra. “Uit de bestaande cohesiefondsen ziet Nederland maar heel weinig terug.”

Ook is hij blij dat er voorwaarden zijn als een land een beroep doet op het instrument. Zo moet het 30 procent zelf bijleggen als het een plan heeft ingediend. Er zijn ook afspraken gemaakt over toegang tot het geld voor niet-eurolanden.