‘Uitstoot fossiele bedrijven torenhoog’

Foto: ANP

De twintig grootste olie-, gas- en kolenbedrijven zijn sinds 1965 goed voor een derde van de wereldwijde uitstoot van CO2 en methaangas. Dat schrijft de Britse krant The Guardian die de bedrijven liet analyseren door het Amerikaanse Climate Accountability Institute. Die gebruikte daarvoor gegevens van de bedrijven over de productie. Het Brits-Nederlandse Shell staat zevende op de lijst van grote vervuilers.

De twintig bedrijven stootten van 1965 tot en met 2017 samen ongeveer 480 miljard ton CO2 uit. Het Saudi-Arabische staatsbedrijf Saudi Aramco was goed voor haast een zesde van dat totaal en stootte daarmee zowat 5 procent van het wereldwijde totaal in die periode uit. Daarna volgen Chevron, Gazprom, ExxonMobil, het Iraanse staatsoliebedrijf, BP en Shell.

De uitstoot komt overigens voor een groot deel op conto van gebruikers van de fossiele brandstoffen. Die zijn goed voor 90 procent van de uitstoot die aan de bedrijven is toegerekend. De winning, raffinage en levering van de fossiele brandstoffen beslaat de andere 10 procent.