Aperam uitblinker op Damrak

Foto: ANP

Het aandeel van roestvrijstaalmaker Aperam was woensdag in trek op het Damrak na een goed ontvangen kwartaalbericht. De Europese beurzen gingen overwegend licht vooruit. Beleggers verwerkten een sterker dan verwachte toename van de Duitse fabrieksorders en hielden de ontwikkelingen rond de eerste fase van een Amerikaans-Chinese handelsdeal in de gaten.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 0,4 procent in de plus op 593,09 punten. De MidKap won 0,5 procent tot 888,75 punten. De beurzen in Parijs en Frankfurt stegen 0,2 procent. Londen bleef vlak.

Bij de middelgrote fondsen stond Aperam bovenaan met een plus van bijna 8 procent. De roestvrijstaalmaker boekte afgelopen kwartaal flink minder omzet en winst. Volgens analisten van Morgan Stanley was het operationele resultaat wel beter dan voorzien.

Ahold Delhaize ging aan kop bij de hoofdfondsen met een winst van 2,6 procent. De Belgisch-Nederlandse supermarktketen zag de omzet in het derde kwartaal groeien. Volgens analisten van Berenberg waren de resultaten beter dan verwacht. Grootste daler was tankopslagbedrijf Vopak met een min van 0,6 procent.

Op de lokale markt verloor Hunter Douglas 1,4 procent. De raambekleder boekte minder omzet in het derde kwartaal. De eigenaar van het merk Luxaflex kampte met lagere verkoopvolumes in Azië en de Verenigde Staten en negatieve wisselkoerseffecten.

Adidas klom 1,1 procent in Frankfurt. Het Duitse sportmerk voerde de omzet in het derde kwartaal op en is naar eigen zeggen op weg naar een recordjaar. De Duitse betalingsverwerker Wirecard zakte 1,1 procent na publicatie van de resultaten. Automaker BMW, die ook met cijfers kwam, daalde 1 procent in Frankfurt.

Société Générale won 3,4 procent in Parijs na resultaten van de Franse bank. Ook de handelsupdate van de Franse treinmaker Alstom (plus 4 procent) viel in de smaak. In Londen werden de halfjaarcijfers van warenhuisketen Marks & Spencer beloond met een koerswinst van 5 procent.

De euro was 1,1082 dollar waard, tegen 1,1067 dollar een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 0,8 procent tot 56,80 dollar. Brentolie kostte 0,9 procent minder op 62,37 dollar.