Brussel waarschuwt voor woelige tijden

Foto: ANP

De Europese Commissie waarschuwt voor “woelige” economische tijden in de nabije toekomst. In haar herfstramingen stelt ze de groeiverwachtingen voor de eurozone voor 2019 en de komende twee jaar naar beneden bij. Volgens vicevoorzitter Valdis Dombrovskis bedreigen internationale handelsconflicten, toenemende geopolitieke spanningen, een aanhoudend zwakke industrie en de brexit de Europese economie.

Het dagelijks EU-bestuur is al langer bezorgd over bijvoorbeeld de impact van het Amerikaanse handelsbeleid en de mogelijke gevolgen van het Britse vertrek uit de EU. Ook scoort een belangrijk industrieland als Duitsland niet zo goed. Er dreigt een langere periode van gematigde economie in de EU, aldus Brussel. Voor dit jaar rekent de commissie op gemiddeld 1,1 procent groei voor de eurozone, omlaag van 1,2 procent bij de zomerprognose, en voor de komende twee jaar op 1,2 in plaats van 1,4 procent. De hele EU van 28 lidstaten groeit dit jaar en de komende jaren gemiddeld met 1,4 procent.

Voor Nederland lijkt de tijd van “jaren van bovengemiddeld presteren” voorbij. Door een boven verwachting goed eerste halfjaar in 2019 blijft ons land met 1,7 procent groei nog ruim boven het eurozonegemiddelde. In 2020 en 2021 daalt die groei naar 1,3 procent, denkt Brussel.

Dombrovskis roept de lidstaten tot actie op. “Ik dring erop aan bij lidstaten met hoge overheidsschulden die terug te dringen en landen die het kunnen hun begrotingsruimte te gebruiken.” De Nederlandse overheidsschuld neemt volgend jaar naar verwachting af tot 47,1 procent van het bbp en het begrotingsoverschot daalt naar verwachting van 1,5 naar 0,5 procent in 2020.

Tevredenheid is er wel over de verder dalende werkloosheid in de eurozone, naar volgend jaar gemiddeld 7,4 procent. De inflatie blijft hangen op 1,2 procent, maar Nederland zit daar dit jaar met 2,6 procent flink boven. Dit komt door de verhoging van de btw. Volgend jaar zakt dat percentage weer tot 1,4.

De schuldratio van de eurolanden daalt naar verwachting van gemiddeld 86,9 procent van het bbp vorig jaar naar 86,4 in 2019 en 85,1 in 2020. Dat is minder hard dan waar de commissie op had gehoopt, onder meer doordat Italië zijn schuld niet verder afbouwt. Het streven is overigens 60 procent.