AEX begint met kleine min

Foto: ANP

De aandelenbeurs in Amsterdam bleef dinsdag dicht bij huis. Ook de andere Europese beurzen lieten weinig beweging zien na de koerswinsten een dag eerder. Beleggers verwerkten de nieuwe recordstanden op Wall Street en hielden vooral de verdere ontwikkelingen aan het handelsfront tussen de Verenigde Staten en China in de gaten.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel een fractie lager op 596,54 punten. De MidKap won 0,4 procent tot 885,34 punten. De beursgraadmeters in Parijs en Frankfurt bleven vrijwel ongewijzigd. De Londense FTSE-index klom 0,1 procent.

Biotechnologiebedrijf Galapagos stond onderaan bij de hoofdfondsen op het Damrak met een verlies van 0,8 procent. Sterkste stijger was Adyen met een winst van 1,5 procent. Aandeelhouder Pentavest heeft 310.000 aandelen van het betaalbedrijf verkocht voor een prijs van 658 euro per stuk aan institutionele beleggers.

Bij de middelgrote bedrijven ging postbezorger PostNL op kop met een plus van 1 procent. Roestvrijstaalmaker Aperam was de grootste daler met een minnetje van 0,3 procent. Bij de kleinere bedrijven daalde ForFarmers 0,2 procent. Het veevoerbedrijf draagt Roeland Tjebbes voor als opvolger van financieel topman Arnout Traas.

RoodMicrotec verloor meer dan 2 procent op de lokale markt. De toeleverancier aan de chipindustrie verwacht dit jaar een omzet te behalen die op hetzelfde niveau ligt als vorig jaar. Curetis (plus 18 procent) zette de opmars voort. Het biotechnologiebedrijf steeg een dag eerder al ruim 30 procent na een positieve handelsupdate.

In Frankfurt won Rocket Internet ruim 1 procent na meevallende resultaten van de Duitse start-upinvesteerder. De La Rue kelderde 19 procent in Londen. De Britse drukkerij van paspoorten en bankbiljetten schrapt zijn dividend na tegenvallende halfjaarcijfers.

De euro was 1,1014 dollar waard tegen 1,1009 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,2 procent minder op 57,91 dollar. Brentolie daalde 0,1 procent in prijs tot 63,62 dollar per vat.