Europese beurzen gaan omlaag

Foto: ANP

De aandelenbeurs in Amsterdam ging donderdag omlaag. Ook de andere Europese beurzen gaven terrein prijs. Beleggers vrezen dat de steun van Washington voor de demonstranten in Hongkong de onderhandelingen tussen de Verenigde Staten en China over een handelsakkoord onder druk zet.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur 0,3 procent in de min op 596,90 punten. De MidKap verloor ook 0,3 procent, tot 879,89 punten. De beurzen in Parijs, Londen en Frankfurt zakten tot 0,4 procent. Wall Street is donderdag dicht vanwege Thanksgiving Day.

Hekkensluiter in de AEX was telecomconcern KPN met een verlies van 1,1 procent. Olie- en gasconcern Shell, betaalbedrijf Adyen en verzekeraar ASR waren de enige stijgers met plusjes tot 0,3 procent. Ajax dikte 1,8 procent aan bij de kleinere bedrijven. De beursgenoteerde voetbalclub won woensdag de uitwedstrijd tegen Lille OSC (2-0) in de Champions League. Accsys Technologies klom 2,1 procent. De houtveredelaar heeft onder voorwaarden zo’n 46,3 miljoen euro opgehaald met de plaatsing van nieuwe aandelen.

Op de lokale markt kreeg Avantium er 6,6 procent bij. Het chemieconcern ontvangt 25 miljoen euro subsidie van Brussel voor zijn nieuwe fabriek. Vivoryon Therapeutics, voorheen Probiodrug, leverde 5 procent in. Het biotechnologiebedrijf zag in het derde kwartaal zijn verlies oplopen.

Telefónica steeg 1,6 procent in Madrid. Het Spaanse telecomconcern gooit het roer om en gaat zich sterker richten op de thuismarkt en andere grote markten als Brazilië, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. In Parijs verloor Rémy Cointreau ruim 3 procent na tegenvallende halfjaarcijfers van de Franse drankenproducent.

BASF won een fractie in Frankfurt. Het Duitse chemieconcern voert volgens bronnen exclusieve gesprekken met de Amerikaanse investeerder Lone Star Funds over een verkoop van zijn divisie voor chemicaliën die gebruikt worden in bouwmaterialen.

De euro was 1,1012 dollar waard tegen 1,1001 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 0,7 procent goedkoper op 57,71 dollar. Brentolie daalde 0,6 procent in prijs tot 63,68 dollar per vat.