Wall Street begint week met verliesbeurt

Foto: ANP

De aandelenbeurzen in New York stonden maandag, halverwege de eerste handelsdag van de maand december, duidelijk in de min. Tegenvallende cijfers over de Amerikaanse industrie drukte op het sentiment. Verder keken beleggers weer naar de handelsvete tussen de Verenigde Staten en China nu het Aziatische land zou willen terugslaan voor een wet die de VS aannamen over Hongkong.

De Dow-Jonesindex noteerde rond 19.30 uur (Nederlandse tijd) 0,8 procent lager op 27.831 punten. De brede S&P 500 daalde 0,8 procent tot 3117 punten en technologiegraadmeter Nasdaq verloor 1,1 procent tot 8571 punten.

Cijfers over de Amerikaanse industrie vielen tegen. De bedrijvigheid nam opnieuw af, bleek uit de inkoopmanagersindex van onderzoeksbureau ISM. Die teruggang was bovendien sterker dan een maand eerder. Economen hadden juist gerekend op een minder sterke neergang.

Aan het handelsfront zou China terug willen slaan richting de VS vanwege een wet die oproept tot meer democratie in Hongkong. Die wet, die neerkomt op steun aan demonstranten die al een halfjaar de straat opgaan in de zakenstad, werd door het Huis van Afgevaardigden en de Senaat aangenomen en daarna door president Donald Trump ondertekend.

Verder maakte Trump bekend dat er met onmiddellijke ingang weer importheffingen worden opgelegd op staal en aluminium uit Braziliƫ en Argentiniƫ. Trump beticht die landen van het laten afzwakken van hun munteenheden, wat slecht is voor Amerikaanse boeren. Staalbedrijven in New York staan in het groen door de nieuwe heffingen tegen de Zuid-Amerikaanse landen. Het gaat bijvoorbeeld om AK Steel, U.S. Steel en Steel Dynamics, met plussen tot 5,8 procent.

Beyond Meat daalde 4,9 procent. Restaurantketen Taco del Mar besloot producten met vleesvervangers van dat bedrijf door heel de Verenigde Staten aan te gaan bieden.

Detailhandelsbedrijven op Wall Street staan eveneens in de belangstelling. Amerikaanse consumenten hebben dit jaar meer online gekocht dan ooit op de belangrijke koopjesdag Black Friday. Ook voor Cyber Monday, de maandag na Thanksgiving Day als consumenten op zoek gaan naar online koopjes, wordt een record verwacht. Desondanks daalden de koersen van de grote winkelketens zoals Walmart, Target en Amazon tot 1,5 procent.

De euro noteerde op 1,1076 dollar tegen 1,1084 dollar bij het slot van de Europese beurzen. De olieprijzen zaten in de lift na berichten dat oliekartel OPEC en zijn bondgenoten verdere productiebeperkingen overwegen om de prijzen te stutten. Een vat Amerikaanse olie werd 1,2 procent duurder op 55,81 dollar. Brentolie kostte 0,7 procent meer op 60,946 dollar per vat.